Ekonomi
04 Kas 2020 09:10 Son Güncelleme: 04 Kas 2020 09:14

Dövizin ateşi dün yükseldi ve hızla indi! Neden?

Dövizin ateşi dün yükseldi ve hızla indi! Neden? Dün dolar, euro ve sterlin TL karşısında rekor fiyatlara ulaştı. Buna rağmen piyasalar kapandığında hızlı bir geri çekilme gerçekleşti. Herkes o soruyu sordu: Neden yükseldi, neden düştü?

Dövizin ateşi dün yükseldi ve hızla indi! Neden?

Yabancı para birimlerinden dolar, euro ve sterlin her gün yapılana yeni sıkılaştırma adımlarına rağmen dün de artışını sürdürdü. Tl karşısında yükselen döviz kurları, piyasaların kapanışından sonra hızlı bir geri çekildi. Dün yaşanan bu döviz dalgasının nedeni merak edildi. 

Dün TCMB swap işlemlerindeki faizi yüzde 13,25’e çıkardı gün içinde dolar 8.54 lirayı, Euro 10 lirayı aşarak yeni zirvelerini gördü. Yurt içi piyasaların kapanmasının ardından ise faiz artışı beklentisiyle TL kayıplarını geri aldı.

Merkez Bankası dün de altın/döviz karşılığı swap işlemlerinde uyguladığı faiz oranını 150 baz puan artırarak yüzde 13,25 seviyesine yükseltti. Bu artışa rağmen, gün içinde dolar/TL 8,54 lirayı, Euro da 10 lirayı aşarak yeni zirve seviyelerini gördü. Piyasaların kapanışının ardından ise kurlarda hızlı bir geri çekilme yaşandı.

Gevşemede, uluslararası piyasaların ABD seçimleri sonrası Merkez Bankası’nın olağanüstü toplantıyla faiz artışına gideceği beklentisi etkili oldu.