İmar-Yapı
25 Ağu 2015 16:53 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:12

DOSAB Termik Santrali ÇED raporu iptali için dava açıldı!

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) Termik Santraline Hayır Platformu üyeleri, ÇED raporunun iptali için dava açtı...

DOSAB Termik Santrali ÇED raporu iptali için dava açıldı!
"Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) Termik Santraline Hayır Platformu" üyesi bir grup, DOSAB'da yapılması planlanan termik santral projesi için verilen "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)" raporunun iptali için dava açtı.

Bursa Adliyesi Ataevler Ek Hizmet Binası önünde toplanan "DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu" üyeleri, termik santral için verilen ÇED raporunu slogan atarak protesto etti.

Grup adına basın açıklaması yapan Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyesi avukat Eralp Atabek, termik santralin yapılması sürecinde en önemli aşama olan ÇED raporuna karşı dava açtıklarını söyledi.

DOSAB'daki pek çok kirletici bacanın ortadan kalkacağı iddiasının aslında bir suçun itirafı olduğuna savunan Atabek, "DOSAB yönetimi bu şekildeki bacaları engellemeyip, onların içine bir baca daha takılarak havamızın daha da kirlenmesine neden oldu. Bu sebeple biz bu davayı açıyoruz. Yanlış işlem yapılmaktadır. Bu yanlıştan dönmeleri için defalarca uyardık, hiçbiri dikkate almadı. Umarım önce yürütmenin durdurulması, ardından da iptal kararı gelecektir" ifadelerini kullandı.

- Termik santralin yerinin kaydırılması talebi

Öte yandan, Bursa Kent Konseyi (BKK) tarafından Batı OSB ve DOSAB santrali konusunda, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamlarının yanı sıra ilgili bakan ve kurumlara yazı gönderildi.

Bursa'da mevcut 50 milyon metrekare alanı kapsayan 25 sanayi bölgesinde boş duran yaklaşık 20 milyon metrekare alanın nasıl dolacağının, yatırım yapmak isteyenlerin ve sanayi arsası ihtiyaç miktarının belirlenmesi gerektiği görüşünün iletildiği açıklamada, şöyle denildi:

"Batı OSB'nin 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda sulanacak tarım alanı olarak ayrılan Marmara Denizi ve Uluabat Gölü arasında kalan yere değil, 'Badırga Yüksek Teknoloji Sanayi Bölgesi' olarak mevcut Deri OSB ile Boya OSB arasında kalan yaklaşık 8 milyon metrekarelik boş alana yapılması ve DOSAB'ta yapılması düşünülen enerji santralinin bu alana kaydırılması fikri ortaya atılmış ve bu konular kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bursa Kent Konseyi olarak, Batı OSB'nin, Deri OSB'nin batısında kalan sulanacak tarım alanlarına yapılmasının önlenmesini ve durdurulmasını, DOSAB termik santralinin, DOSAB'a değil, Deri OSB ile Boya OSB'nin kurulduğu Badırga'ya yapılmasını öneriyoruz ve talep ediyoruz."