Röportaj
11 Ağu 2014 12:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:39

Dört bir yana Ferko İMZA'sı!

İş dünyasının kalbi Levent’te Signature projesini yükselten Ferko İnşaat, Kemerburgaz, Dudullu, Kağıthane ve dağ oteli projesi olmak üzere 4 yeni imza ile konfor yaratmaya hazırlanıyor

Dört bir yana Ferko İMZA'sı!
İstanbul’un kalbi ve iş merkezi olan Levent’te son kalan araziye Ferko Signature projesine yükselten Ferko İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten ile emlakeki.com olarak, son ve daha önce hiçbir yerde açıklamadığı yeni projelerine dair herşeyi konuştuk…




Ferko Signature nasıl gidiyor?
Yaz durgunluğu var ama keyfimiz yerinde... Satışlar da iyi gidiyor. Neredeyse herkes Bodrum’da tatilde. Biz de bu süreçte biz de boş durmayalım ve Bodrum’da bir tanıtım ofisi açıyoruz… Gerek dostlarımız gerekse müşteri kesimimiz yaz sürecinde o bölgeye kaydı. Biz de müşterinin ayağına gidiyoruz. Tatilde insanların ruh hali daha iyi oluyor, kendilerini ödüllendirme psikolojisine giriyorlar. 10 gün boyunca hem tatil hem de iş yapmış oluyoruz böylelikle.

Projenin adı neden ‘Signature’ yani imza?
En önemli sebebi firmamızın yaptığı  yurt içinde yaptığı en büyük bütçeli projesi. Büyükdere gibi bir cadde üzerinde bir proje yapmak her firmanın hayalidir. Bu yüzden biz de bu da Ferko’nun ‘İmza’sı olsun dedik. Dünyaca ünlü bir mimarın yaptığı bir proje ve hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin sembolü olan bir projeye imzamızı atıyoruz.

Bölge olarak Levent’I seçmenizin özel bir sebebi var mı?
Çünkü en son kalan yerdi ve o da bize kısmet oldu... Keşke daha fazla imkanımız olsa da yapabilsek. Levent Türkiye’de iş merkezinin kalbi. Özellikle çok uluslu ve prestij arayan firmaların olmazsa olmazıdır. Özel bir lokasyon, ulaşımı kolay veticari açıdan da çok önemli bir bölge. Ama şu da bir gerçek ki şehir içinde doğru projenin her zaman alıcısı vardır. Ayrıca bu bir ofis projesi. Ofis de çok önemlidir çünkü günün büyük bir bölümü orada geçiyor.

Projenizin en önemli özelliği nedir?
Biz a plus ofis projesi yapıyoruz. Elit segmentte çok uluslu firmaları araştırdık ve Signature ortaya çıktı. Projemiz özel ve ayrılıklı bir ofis projesi yapmaya karar verdik. Doğru da yaptığımızı gelen taleplerden gördük. İki blok arasında özel bir kent bahçemiz, bin 600 metrekare yeşil alanı var. İşte binanın kalbi de orada. Buaray bir restoran bölümü yaptık. Güvenlik ve kurumsallık açısından sağlıklı olaması açısından sadece binaya hizmet edecek. Ayrıca business lunch katımız olacak, seminer odalarımız var.. unh alanı var yine misafirlerin ağırlanabileceği. Binayı monte ederken yurt dışına gidereken son teknolojileri araştırdık ve kullandık. İhtişamlı güzel bir bina olacak.

Ferko Signature’dan prim beklentiniz nedir?
Yüzde 40  gibi... Dürüstçe söylemek gerekirse bu aksta satılık ürün çok yok o yüzden son kullanıcı geliyor. Projenin yarısını satıyoruz, yarısını kiralıyoruz. Bu bölgenin oturmuş ve kendine has bir kirası. Deyim yerindeyse evladiyelik bir ürün bu bölge.

Kiralama ile de siz ilgileneceksiniz…
Şöyle, kurumsal firmalardan biri ile devam edeceğiz demek daha doğru olur.

Satışlarınız nasıl gidiyor?
Yaz dönemine rağmen 5 bin metrekaye yakın bir satış yakaladık. Bu da yüzde 35-36 gibi bir rakama karşılık geliyor. Fiyat aralığımız da bin beş yüz ile 12 bin dolar arası... Sene sonuna kadar da hepsini satarız ve 2016’da da teslim ederiz. Bizim ki biraz kazan kazan modeli. İlk alanlar daha çok  kazanıyor. Daha sonra fiyatlar artarak devam ediyor. Genel stratejimiz “Alan da kazansın”  Biz 35 yıldır bu işi yapıyoruz. Müşterinin memnuniyeti önemli. Bir kaç projemiz daha var. Onun için daha mantıklı fiyatlarla piyasaya  çıkıyoruz.

Projenizde konforun öne çıktığını gördük
Konfor daha çok malzeme ile alakalıdır. Malzeme seçimimiz rakiplerin hepsinden daha iyi analiz edilmiştir. Amacımız bir iki adım önde olmak. Dünyanın en iyi danışman firmaları ile çalıştık. Restoranı bile iyi bir ekiple kurduk. İşletme tarafı da bizim için önemlidir. Biz işletme işine de bina başladığında başlarız ki bina bittiğinde hizmet en iyi şekilde başlar. Bu da kiralara yansır. Kira için 5 dolar gibi bir rakam düşünüyoruz. Otel gibi işleyecek bir sitem kuruyoruz hizmetler anlamında. Yabancı firmalardan da talepler var konuşuyoruz. Kiralama için şuan bir kaç banka, elektronik firmaları, büyük avukatlık firmaları var ve görüşüyoruz. Kulede kat kat satış yapıyoruz. Blok olarak değil.

En son dört beş prnojemiz var dediniz
Kemerburgaz Göktürk’te bir proje düşünüyoruz. Villa ağırlıklı bir konut projesi olacak ve şuan planması yapılıyor. Amerikalı bir grupla mimarisi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Kağıthane’de düşündüğümüz bir projemiz var ve bu da ofis konseptli olacak. Eski fabrika alanları üzerinde ilerlemeyi düşünüyoruz. Bir de dağ oteli yapacağız. Yine Dudullu’da bir projemiz daha var. Şanslıyız ki projelerimize iyi gruplar eşlik ediyor. Ayrıca bir de AVM projemiz var İstanbul’da...

İnşaatta en önemli nokta nedir?
Bu işlerde en önemli şey referanstır. Sabah-akşam reklam yapmaktan daha önemlisi empati kurmaktır. Kendimizin oturamayacağı bir standartta iş yapmayız. Sadece pazarlama amaçlı hareket etmek doğru sonuçllar vermiyor. Gayrimenkul kökenliyiz ve fazla dağılmak istemiyoruz. Bir turizm tarafımız otel yatırımlarımız var.. Ama işletme değil de kiraya verme yöntemiyle olacak. Yurtdışı ayağımızla haşır neşiriz. Afganistan, Libya, Sudan’da büyük taahhüt işlerimiz var.

Boş vakitlerinizde ne yapıyorsunuz
Son dönemde çocuklarla geçiyoruz... Sene de üç dört defa eşimle uzaklara gideriz. Avrupa ve yakın yerler değil. Kamboçya, Letonya, Vietnam gibi yerlere gidiyoruz. Onun dışında spor uğraşlarımız oluyor. Biri üç yaşında, biri üç aylık çocuğum varr. Oynarken ve severken yoruluyoruz diyeyim.
Aile öncelik... Çocuklara vakit ayırmaya gayret ediyorum. İşle aileyi dengelemek için uğraşıyoruz. İşlere güçlere fazla daldığınızda bir bakıyorsunuz büyümüşler. Kaçırdığınız bir şey var mı diye vicdanen sorguluyorsunuz...