Konut Haberleri
29 Mar 2018 10:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:44

Dönüşümde 'kaçak daire'ye çözüm

İstanbul Büyükşehir Belediye’si evini sağlamlaştırmak isteyen vatandaşlar için önemli bir adım atıyor. Kiptaş’la kentsel dönüşümü hızlandıracaklarını belirtti. İBB Başkanı Mevlüt Uysal, kaçak çıkılan katlarla ilgili de önemli açıklamalar yaptı.

Dönüşümde 'kaçak daire'ye çözüm
Kentsel dönüşüme İstanbul Büyükşehir Belediyesi de el attı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Mevlüt Uysal, Kiptaş’la birlikte İstanbul’da kentsel dönüşüme girdiklerini söyledi. Uysal, “Kiptaş, bundan sonraki süreçte kentsel dönüşümde daha aktif olacak. Kiptaş ile İstanbul’da kentsel dönüşüme girmiş bulunmaktayız. Özel sektörün girdiği yerler var. Bazıları başarılı olmuş fakat bazıları bazı yerlerde sıkışıp kalmış. Biz bu yerlerde artık devreye gireceğiz” dedi.

İMAR ARTIŞI OLMAYACAK

Kentsel dönüşümde vatandaşın yanında olacaklarına dikkat çeken Uysal, “Dönüşüm yaparken vatandaştan ilave para almayacağız. Ancak imar artışına da gitmeyeceğiz. Sadece vatandaşın mevcut dairesinden yüzde 20 kesinti yaparak konutları yapacağız. Vatandaştan aldığımız yüzde 20 kesinti ile maliyetin yüzde 70’ini karşılayacağız kalan yüzde 30’unu ise İBB karşılayacak” diye konuştu.

KAÇAK DAİREYE ÇÖZÜM

Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, kentsel dönüşümün önünü tıkayan kaçak kat ve dairelerle ilgili de önemli açıklamalar yaptı. Dönüşümü apartman bazında yapmayacaklarını belirten Uysal, “Kaçak katın olduğu hiçbir yerde fazladan imar hakkı verilmeyecek. Bu durumu biz iki yolla çözeceğiz. Diyelimki 2’şer daireli 6 katlı bir apartmanda 1 kat yani iki daire kaçak yapılmış. Şimdi bu binanın dönüşmesi lazım. Ancak kaçak kattan dolayı daire dönüşemiyor. İşte bu noktada ilk çözümümüz kaçak katta oturanlara çalışmalarına başladığımız depo konut alanlarını önereceğiz. Bunu kabul etmeyenlere de diyeceğiz ki burada yüzde 20 daireler küçüldüğü için fazladan konut elde edilecek. Sen de bu metrekaresi küçülen daireden alabilirsin. Ama her iki durumda da bu çözümler bize ilçe belediyelerden gelmeli. Bizim dönüşümünü yapacağımız yerler anlaşmaları yapılmış yerler olacak” şeklinde konuştu.

İSTANBUL’DA DÖNÜŞÜME 1 MİLYAR TL BÜTÇE 

İstanbul’da kentsel dönüşüm için 1 milyar TL bütçe ayırdıklarını belirten İBB Başkanı Mevlüt Uysal, “320 milyon Gaziosmanpaşa projesi 30 milyon da Beyoğlu projesine olmak Kiptaş’a aktaracağımız 350 milyon TL meclisten geçti. Gaziosmanpaşa’da dört bölgede kentsel dönüşüme başlayacağız. Beyoğlu’nda da 120 konutluk bir projemiz olacak. Her iki projeye de Nisan ayında başlamayı planlıyoruz. İstanbul›da her yıl 2 -3 milyar aktarabiliriz diye düşünüyoruz” bilgisini verdi.