Güncel
16 Nis 2019 10:08 Son Güncelleme: 16 Nis 2019 10:24

Dolar/TL yeni güne nasıl başlangıç yaptı?

Dolar/TL, seçim belirsizliği nedeniyle dar bantta yükselmeyi sürdürüyor. Kur haftanın ilk gününde yüzde 0.7 eğer kaybederek 5.80 üzerinde kapandı.

Dolar/TL yeni güne nasıl başlangıç yaptı?

Dolar kuru, İstanbul seçimlerindeki belirsizlik nedeniyle kademeli yükselişini sürdürürken TL üzerindeki S-400, enflasyon ve Merkez Bankası'nın net rezervlerindeki düşüş baskısı da sürüyor.

Cuma günü 5.75 üzerinde kapanan dolar/TL, dün de 5.8037 ile kapandı. Türk Lirası küresel piyasalardaki pozitif havadan negatif ayrışarak yarım puan üzerinde değer kaybetti. Seçimden bu yana kayıp 4.5 puanı aşarken yıl başından bu yana kayıp yüzde 9'un üzerinde.

16 Nisan sabahında da dolar yukarı yönlü hareketle 5.81'li seviyelerde seyrediyor.

Analistler, İstanbul seçimlerindeki belirsizlik nedeniyle olası bir yeniden seçimin Türkiye'ye birkaç ay kaybettirebileceğini ve planlanan ekonomik reformun sekteye uğrama ihtimalinin fiyatlandığını belirtiyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) EMEA baş analisti Frank Gill, Türkiye'nin geçtiğimiz hafta açıkladığı ekonomik reform paketinin Türk hanehalkının ve yabancı yatırımcıların liraya güvenin yeniden inşa etmek için yeterli olmadığını söyledi.

'REFORM PAKETİ BU SORUYA YANIT VERMEDİ'

Gill, yaptığı açıklamada, "Yabancı yatırımcılar ve Türk hanehalkı için en büyük soru, liranın hâlâ yatırım yapılabilir bir para birimi olup olmadığı. Benim görüşüme göre reform paketi bu soruya yanıt vermedi" diye konuştu.

Negatif ayrışma trendinin sürdürülemez olduğunu söyleyen bankacılar da bu durumun ekonomi üzerinde gerilim yarattığını söylüyor. Dün açıklanan rakamlara göre işsizlik 3 puanın üzerinde artarak yüzde 14.7 olmuştu.