Krediler
08 Mayıs 2019 11:58 Son Güncelleme: 08 Mayıs 2019 12:04

Doların çıkışı konut kredilerini nasıl etkiledi?

İstanbul seçimlerinin iptali sonrası 6.20'lere kadar yükselen dolar, konut kredilerindeki yükseliş eğilimini de hızlandırdı. Uzmanlara göre 2019'un son çeyreğine kadar konut kredilerinde bir indirim beklemek hayal.

Doların çıkışı konut kredilerini nasıl etkiledi?

Kredi Pazarı’nın araştırmalarına göre bankaların konut kredisi faiz oranları gelişmelere rağmen haftaya sakin başladı.

Haftanın ilk iki işlem gününde İNG Bank ve HalkBank konut kredisi faiz oranlarında artışa gitti. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 2.4’e ulaştı.

En uygun tabela konut kredisi faiz oranı ise değişmeyerek yüzde 1.45 seviyesinde kadı.

Bankalardan en uygun konut kredisi faiz oranı üzerinden ile 200.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksit tutarları yaklaşık 3500 TL oluyor.

Kredinin toplam geri ödeme miktarı ise 423.200 TL’ ye karşılık geliyor. 

 Artış eğilimi devam edecek mi?

Bankaların konut kredisi faiz oranlarını yorumlayan ekonomistler kurdaki yükselişin devam etmesi halinde konut kredisi faiz oranlarındaki artışın daha da hızlı olabileceğini aktarıyor.

Konut kredisi faiz oranlarında yakın zamanda düşüş ihtimalinin mümkün görünmediği belirterek yükseliş ivmesinde seyretmesinin olası göründüğü belirtiyor.  

Nisan ayı enflasyon oranlarının düşmesi döviz kurunun bir süredir sabit seyretmesi ve denge sinyalleri ile TCMB’nin politika faizlerinin Haziran toplantısında düşme ihtimali düşünülürken, dur dalgalanmaları ve seçim belirsizliği ile ekonomik çevrelerde en yakın indirim tahmini 2019 son çeyreğine sarktı.