Konut Haberleri
13 Ara 2014 10:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:17

Dolarda şok!

Yurtdışındaki olumsuz havaya Erdoğan’ın faizlerin düşmesi gerektiği yönündeki açıklama eklenince dolar 2.30 TL’yi aştı

Dolarda şok!
Piyasalardaki olumlu hava tersine döndü dolar, dün 2.30 TL’yi aştı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) önümüzdeki hafta yapacağı toplantı öncesinden riskten kaçan yatırımcıların dolara yönelmesinin yanı sıra içerideki haberler piyasalardaki tansiyonu artırdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘mevcut faiz ve enflasyon bizim için yeterli değil, bunun daha da düşmesi lazım’ açıklamasıyla 2.28-2.29 TL seviyelerinde işlem gören dolar, 2.30 TL’nin üzerine çıktı. Ayrıca, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun yıldönümünün yaklaşmasıyla birlikte siyasi haberler de piyasalardaki olumlu havayı bozdu.

Yeni hedef 2.35 TL
Analistlere göre, dolar 2.28 TL’yi aşağı kıramazsa 2.32 TL’deki direnç seviyesine çıkacak. Daha sonra ise 2.35 TL görülebilir. Doların yükselmesiyle, BIST endeksi de 83 binli seviyelere çekildi. Endeks haftayı yüzde 1.75 düşüşle 83.226 puandan tamamladı.

Petrol olumlu etkilemişti
Petrol fiyatlarının 62 dolara kadar gerilemesi TL’yi desteklemiş ve dolar, 1 Aralık’ta 2.21 TL seviyelerine kadar gerilemişti. Ancak, önceki gün ABD’den gelen işsizlik verilerinin beklentilerden iyi olmasıyla 16-17 Aralık’ta yapılacak olan FED toplantısında faizlerin beklenenden daha erken artırılacağına yönelik açıklamalar geleceği yönündeki açıklamalar doları ufak da olsa hareketlendirmişti. Ancak, dün yurtdışı piyasalardaki olumsuz havaya içeriden gelen açıklamaların eklenmesiyle piyasalar sarsıldı.

Kritik toplantı haftaya...
Piyasalar için FED’in önümüzdeki hafta yapacağı toplantı kritik önemde. FED’in açıklamaları piyasaların seyrini belirleyecek.
Doların 2.30 TL’nin üzerinde işlem görmesi durumunda Merkez Bankası’nın döviz satım ihalelerindeki miktarı artırabileceği ifade ediliyor. FED’den piyasaları rahatlatacak bir açıklama gelmesi durumunda ise doların 2.25 TL’li seviyelere gerilemesi öngörülüyor.