Ekonomi
18 Mar 2015 07:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:29

Dolar hapsi!

Son iki ayda yüzde 14 değerlenen dolar, dışarıda yeme-içme sektörünü vurdu.

Dolar hapsi!
Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, “Tüketici dışarıda para harcamayı azalttı. Buna bir de Rusya’daki kriz eklendi. Antalya’daki oteller turist sayısının düşeceğini bekleyerek alımı durdurdu. Tarihimizin en kötü iki ayını geçirdik” dedi.

YILDA yüzde 14 büyüyen ev dışı tüketim, dolardaki yükseliş ve Rusya’daki kriz nedeniyle tarihinin en kötü ocak ve şubat ayını yaşadı. Tüketicilerin son iki ayı adeta evde geçirdiğini belirten Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, “Antalya’daki otellerle anlaşmalarımızı ocak ve şubat aylarında yapardık. Ancak bu yıl turist sayısında düşüş bekleyen oteller bu anlaşmaları durdurdu. Restoranlarda da müşteri sayısı azaldı. Son iki ayda beklediğimiz yüzde 15’lik büyüme durduğu gibi geçen yılın ilk iki ayına görede yüzde 7 de küçüldük. Tüketiciler doların yükselmesiyle dışarıdaki yeme-içmeyi azalttı” diye konuştu.

Otel, restoran ve büfelerin tedarikçi firmalarını tek çatı altında toplayan ETÜDER’in yaptırdığı araştırmaya göre sektör 50 milyar liralık cirosuyla dikkat çekiyordu. Sektörün 2015’e kötü bir başlangıç yaptığını anlatan Şahinöz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ev dışı yeme-içme harcamalarının neredeyse yarısı restoranlar ve fast-food (hızlı tüketim) mekanlarında yapılıyor. Son iki ayda lüks restoranlar ve oteller başta olmak üzere yeme-içme mekanlarının alımı düştü. Bunda dolardaki yükselişin etkisi büyük. Tüketici para harcamaktan kaçınıyor. Ancak havaların da etkisi var. Kar yağışı ve soğuk hava dışarıya çıkmayı azalttı. İş yemekleri de ileri tarihlere erteleniyor.”

Hayata geçirdikleri uygulamalarla kayıtdışı ve merdiven altının önüne geçtiklerini dile getiren Şahinöz, ”Önceliğimiz, sektörel standartları yükseltmek ve denetlemek, kayıtdışı ekonomi ile mücadele etmek ve sektörün mevzuat oluşumuna aktif katılım sağlamak. Bugün 500’ün üzerinde firma dışarıda yeme-içme sektörü için üretim yapıyor” diye konuştu.

ETÜDER’in CNR Holding ile beraber gerçekleştirdiği Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Fuarı (EDT EXPO), 25-28 Mart tarihleri arasında, CNR EXPO İstanbul’da 45 bin metrekarelik alanda organize edilecek. Bu yıl fuara 50 bin ziyaretçi beklediklerini aktaran ETÜDER Başkan Yardımcısı Murat Alıcılar, “Geçtiğimiz yıl 30 bin kişiyi ağırlamıştık, bu yıl 50 bin kişiyi bekliyoruz. Fuarda 400 marka olacak. EDT EXPO her yıl yüzde 40 oranında büyüyor. Hedefimiz birkaç yıl içinde Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Orta Asya’yı kapsayan bölgede alanındaki en büyük fuarı gerçekleştirmek” dedi.

EV dışı toplam tüketim harcamasının yüzde 41’inin İstanbul’da gerçekleştiğini dile getiren Melih Şahinöz, şöyle konuştu: “Araştırmanın yapıldığı Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Muğla, Antalya, Adana’nın ev dışı tüketim pazarının yaklaşık yüzde 70’ini kapsadığı tahmin ediliyor. Son dönemlerde turizmin artmaya başladığı illerde de birçok restoran açılıyor. Bu illerin başında da Konya geliyor. Sanayi gelişiyor, öğrenci sayısı artıyor ve turizm adeta patlama yapıyor. Konya’daki büyüme Türkiye’nin ortalamasını geçti” dedi.