Ekonomi
04 Şub 2015 10:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:21

Dolar düşüşe geçti

Erken faiz indiriminin ortadan kalkmasıyla kur zirveden uzaklaşıyor

Dolar düşüşe geçti
Merkez Bankası'ndan erken faiz indirimi ihtimalinin ortadan kalkmasıyla dolar/TL 2.4383 seviyesindeki tarihi zirvesinden uzaklaşırken, piyasalar küresel gelişmeleri ve iç siyaseti izlemeye devam edecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve hükümetin yaklaşan genel seçimler öncesi ekonomiyi desteklemek adına faiz indirimi isteklerine karşın Merkez Bankası yıllık enflasyondaki düşüşü ara Para Politikası Kurulu (PPK) ile erken faiz indirimi için yeterli görmezken, dolar/TL tarihi zirveden uzaklaşarak dün 2.40'ın altını gördü.

Dün akşam saatlerinde 2.40 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah 0850'de 2.3960/2.3965, sepet bazında TL 2.5723/2.5752, euro/TL ise 2.7529/2.7569 seviyesindeydi.

TCMB'den dün yapılan yazılı açıklamada, "Uygulanmakta olan temkinli para ve likidite politikaları sonucunda enflasyon göstergeleri iyileşmeye devam etmektedir. Para Politikası Kurulu enflasyon görünümünü 24 Şubat toplantısında detaylı bir şekilde ele alacaktır" denildi.

Piyasa dün TCMB kararı ardından Erdoğan'ın açıklamalarının izleneceğini belirtmişlerdi.  

Erdoğan, faizler düştüğünde enflasyonunun düştüğü ve yatırımların arttığı görüşünü yineleyerek, TCMB Başkanı Erdem Başçı ile ileride görüşebileceğini kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 27 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Ocak ayı enflasyonunda "çok sert" bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması ve çekirdek enflasyonun iyi gelmesi halinde, 24 Şubat'taki PPK'yı beklemeden 4 Şubat'ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini söylemişti. Ancak dün açıklanan verilere göre Ocak ayında yıllık enflasyon Aralık ayındaki yüzde 8.17'den yüzde 7.24'e geriledi. Beklenti enflasyonun yüzde 6.80'e gerilemesiydi. Çekirdek enflasyondaki düşüş ise oldukça azdı.

Öte yandan Bank Asya'nın yönetiminin TMSF tarafından devralınması ardından küresel yatırımcıların tepkileri de piyasada takip edilecek. Bugün iç piyasada 14:30'da açıklanacak Ocak ayı reel efektif kur endeksi dış piyasada ise Avrupa ve euro bölgesinde Ocak ayı PMI verileri 1515'te Ocak ayı ABD ADP özel istihdam verisi ve 1700'de ABD ISM hizmetler endeksi izlenecek.

BDDK dün Bank Asya'nın imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen BDDK'ya verilmediğini belirterek bankanın imtiyazlı hisselerinin temettü hariç ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.

Faiz indiriminin dün gerçekleşmeyeceğinin netlik kazanması ardından faizlerde bir miktar yükseldi. İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.04 oldu. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.16 valörde son işlem yüzde 7.34 oldu.