Konut Haberleri
04 Kas 2016 10:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:48

Diyarbakır Sur'da restorasyon çalışmaları başladı

Terör örgütü PKK'nın büyük zararlara yo açtığı şehirlerden biri olan Diyarbakır Sur'da restorasyon süreci başladı..

Diyarbakır Sur'da restorasyon çalışmaları başladı
Terör örgütü PKK'nın hendek ve barikatları nedeniyle harabeye dönen Diyarbakır'ın tarihi ilçesi Sur'daki iş yerlerinde restorasyon başladı.

İlçenin kalbi olan Gazi Caddesi'ndeki dükkânların dış cephe çalışmaları hızla sürüyor.

Sur'da tarihi Dört Ayaklı Minare yakınlarında 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, 2 polisin şehit olduğu saldırının ardından terör örgütü PKK mensuplarının yakalanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon 110 gün sürdü. Fatihpaşa, Hasırlı, Dabanoğlu, Savaş, Cevatpaşa ve Cemal Yılmaz Mahallesi'ndeki operasyonlar sonucu hendek ve barikatlar kaldırıldı. Ardından Sur'un yeniden restorasyonu için proje başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Sur'u yeniden canlandırma" projesi kapsamında önce hasar gören camiler onarılmaya başlandı. Öncelikle PKK'lı teröristlerin yaktığı ve ilk Osmanlı eserleri arasında yer alan tarihi Kurşunlu Cami'nin onarımı başlarken, ilçenin kalbi olan Gazi Caddesi'nin de restorasyonu hızla sürüyor. Gazi Caddesi'nde bulunan işyerlerinin restorasyonu kapsamında Yanık Çarşı'daki 4 dükkânın dış cephesi onarıldı. Teröristlerin yakıp, yıktığı Sur'un kalbi konumundaki Gazi Caddesi eski günlerine dönmeye başladı. Kentin ilk alışveriş yeri olan Yanık Çarşı'daki dükkânların hepsi tek tip olarak restore ediliyor.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, görünümü tek tip olması beklenen işyerlerinin önümüzdeki günlerde tamamlanacağını, bu iş yerlerinin Sur'da örnek olacağını söyledi. Vali Aksoy, Kurşunlu Cami'de restorasyon çalışmalarının sürdüğünü ve kısa süre sonra burada ilk cuma namazının kılınacağını söyledi. Vali Aksoy, terör saldırılarından zarar gören evlerin yıkımı sırasında tarihi yapılara dikkat edildiğini ve buralara iş makinelerinin sokulmadığını da sözlerine ekledi.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davuoğlu, bir yurtdışı gezisinin dönüşü sırasında, Sur'un Toledo gibi olacağını söylemişti. Davutoğlu, "Tescilli Diyarbakır evleri, camiler, kiliseler, hanlar Diyarbakır'ın mimari dokusuna hiçbir zarar vermeden restore edilecek. Diyarbakır Sur'u öyle inşa edeceğiz ki aynen Toledo (İspanya'da bir şehir) gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediği bir yer haline gelecek" demişti.