Konut Haberleri
11 Tem 2016 10:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:28

Devremülk tatil alırken dikkat! Bedava tatile kanmayın

Devremülk tatil satın alamayı düşünen vatandaşları bilgilendirmek için Gümrük Bakanlığı rehber hazırladı. Rehberde, devremülk satın alırken mağdur olmamak için dikkat edilmesi gereken noktalar paylaşıldı...

Devremülk tatil alırken dikkat! Bedava tatile kanmayın
Tatil yapmak isteyenlerin vazgeçilmezi devremülk tatil yerleri.. Birçok vatandaşın tercihi devremülk tatil mağduriyetlere yol açabiliyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, devre tatil ve devre mülk alırken mağdur olan çok sayıda vatandaştan yola çıkarak, diğer vatandaşların da mağdur olmasını engellemek için bir rehber hazırladı. Rehberde, konu hakkında en fazla yaşanan sıkıntılar yanıtlandırıldı.

Satıcı firmayı araştırın

Öncelikli olarak vatandaşların devre mülk satan şirketlerin bedava yemek ya da tatil vaadiyle yaptıkları tanıtımların etkisinde kalmamaları gerektiği ifade edildi. Satıcı firma hakkında da araştırma yapılması gerektiği belirtildi.

Önemli uyarı! Tarihe mutlaka bakın...

Vatandaşlardan, ön bilgilendirme formundaki yazılı hükümleri dikkatlice okumaları istendi. Rehberde şu uyarılar yapılıyor: Devre mülk satan şirketler, indirim uygulayacaklarını söyleyerek geçmişe dönük tarih ve imza atılmasını talep edebiliryor. “Sözleşmeye, tarihi kendi el yazınızla atın. Mutlaka sözleşmenin bir örneğini alın. Geriye dönük tarih atma teklifini kesinlikle kabul etmeyin. Bu sizin ‘cayma hakkınızı’ ortadan kaldırmak için yapılan bir kötü niyetli bir uygulama."

14 günde cayma hakkı

Ayrıca sözleşmeden gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden 14 gün içerisinde vazgeçilebilir. Cayma bildirimi ise tapu tesciline konu sözleşmelerde noterlikler vasıtasıyla, tapu tesciline konu olmayan sözleşmelerde ise yazılı olarak yapılabilir. Cayma bildiriminde imzalanan sözleşmeden cayma hakkının kullanıldığını bildiren beyanda bulunulmasının yeterli.

Tatil parasını geri isteyemez

Sözleşmenin devre tatilin bulunduğu taşınmazda ya da tesiste imzalanması cayma hakkının kullanılmasını engellemez. Firmaların bu yöndeki beyanları doğru değil. Firma, süresi içinde caymanız halinde sizden bir bedel talep edemez. Cayma hakkının kullanılmasından önce sunulan bedava tatil gibi hizmetlere ilişkin olarak sizden herhangi bir bedel talep edilmesi de yasak.

Değişimde bedelsiz vazgeçme

İnşası devam eden devre mülklerde de teslime kadar sözleşmeden dönme hakkı var. Projenin değişmesi halinde bildirimden bir ay içinde bedelsiz olarak vazgeçebilirsiniz. Rehberde, “Sizden sadece satış bedelinin yüzde 2'sine kadar tazminat istenebilir. Teslim süresi de sözleşmeden itibaren 36 ayı geçemez" dendi.