Konut Haberleri
17 Eki 2015 09:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:35

Dev proje hayata geçiyor

KKTC içme suyu projesi bugün hem Türkiye’de hem de KKTC’de düzenlenecek törenle hayata geçirilecek

Dev proje hayata geçiyor
Adaya yıllık 75 milyon metreküp su gönderiminin planlandığı projeyle KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak. Proje ile KKTC’de 48.240, Anamur’da da 84 bin dekarlık bir alanda yapılacak sulu tarım ile de gelir artışı sağlanabilecek.
“Asrın Projesi”nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı törenle yapılacak. İlk tören Anamur Stadyumu’nda, ikinci tören ise Girne Çamlıbel’de içme suyu arıtma tesisinde gerçekleştirilecek.
Su, 107 kilometrelik boru hattıyla KKTC’ye ulaştırılacak.
Toplam 1.6 milyar liraya mal olan proje projeyle yıllık 80 milyon lira net gelir artışı sağlanacak. Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı’ndan alınacak su Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na aktarılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’daki adalara su götürünce KKTC’de de konunun gündeme geldiğini hatırlatarak, “KKTC’den bir Bakan, beni arayarak, ‘Biz de adayız. Kıbrıs’a da su getiremez misiniz?’ diye sordu. Bize yetki verilirse neden olmasın’ dedim. DSİ Genel Müdürlüğüm döneminde, bu suyu nasıl götürürüz diye çok düşündük. Çünkü derinlik çok fazla, o kadar basınca dayanacak boru yok. Dünyada ilk defa uygulanacak bir proje geliştirdik. Boruları askıda götürmeye karar verdik” dedi.
Proje ile içme suyu sorununun çözüleceğini belirten Bakan Eroğlu, “70 bin dekarlık alanda zirai sulama yapılmasını sağlayacağız. Bu alanların suya kavuşmasıyla ürün çeşitliliği artacak ve çiftçilerimizin gelirleri önemli ölçüde yükselecektir” diye konuştu.
ETİKETLER
#kktc #kktc su