Konut Haberleri
06 Haz 2020 11:37 Son Güncelleme: 06 Haz 2020 11:54

Depreme dayanıksız 6.5 milyon yapı dönüşmeli

Yapımı tamamlanan 10 millet bahçesinin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depreme hazırlık planları çerçevesinde dönüştürülmesi gereken 6.5 milyonun üzerinde yapı olduğunu söyledi.

Depreme dayanıksız 6.5 milyon yapı dönüşmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul (Pendik ve Halkalı), Sakarya, Samsun, Sivas, Diyarbakır, Trabzon, Batman, Bursa ve Elazığ’da yapımı tamamlanan 10 millet bahçesinin açılış törenine katıldı. 

Hürriyet'te yer alan habere göre; Erdoğan, özetle şu mesajları verdi: ''Toplam büyüklüğü 550 bin metrekareye yaklaşan 10 millet bahçemizin her biri yeşil alanları ve tesisleriyle gerçekten iftihar verici eserlerdir. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girerken 81 ilimizde 81 milyon metrekare millet bahçesi kazandırma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Şehircilik geleneğimizin sembolleri olacak millet bahçelerimizden 13’ünü 2 yıl önce yine bir 5 Haziran günü hizmete açmıştık. Bugünkülerle toplamda 23 millet bahçesine ulaşmış oluyoruz.

TEK PARTİ SABOTE ETMİŞTİR

Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılan planlı şehircilik hamlesi, çok kısa sürede tek parti otokrasisi tarafından sabote edilmiştir. İktidar seçkinlerinin kendi çıkarları için en tepeden bozdukları sistem, kırdan kente göçün yoğunlaşmasıyla ülkemizin tamamında plansız, programsız, altyapısız, zevksiz bir beton patlamasına yol açmıştır. Türkiye 1990’lı yıllarda artık bu yükü taşıyamaz halde gelmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı devraldığımızda, binaların neredeyse 4’te 3’ü kaçak yapı konumundaydı. Türkiye’nin hemen her yerinde benzer bir durum söz konusuydu.  Ankara  da aynıydı. Bu acı tablo yıllarca devletin vatandaşına öncülük etmemesinin, evini yapacak yer, hayatını sürdürecek altyapı getirememesinin bir sonucuydu.''

6.5 MİLYON YAPI DÖNÜŞMELİ

Depreme hazırlık planları çerçevesinde dönüştürülmesi gereken 6.5 milyondan fazla konut olduğunu söyleyen Başkan Erdoğan, ''Başını sokacak evi olmayan birisine çevre, park, bahçe vaadinde bulunmak gerçekçi olmazdı. İstanbul’da Kiptaş, Türkiye genelinde  TOKİ  vasıtasıyla sayıları milyonu aşan konut üretmemizin sebebi budur. Kısa sürede ülkemiz şantiyeye dönmüştür. Son 18 yıldır ülkemiz yılda 500 bin ile 1 milyon arasında yeni konutun inşa edildiği bir görünüm sergiledi. Ülkemizde depreme hazırlık planları çerçevesinde dönüştürülmesi gereken 6.5 milyonun üzerinde yapı vardır. Amacımız bunlardan aciliyet arz eden 1.5 milyon yapının dönüşümünü 5 yılda tamamlamaktır'' dedi.

NEFESLENME ALANINA İHTİYAÇ

2023 yılına kadar 81 ilde millet bahçesi inşa edeceklerini söyleyen Erdoğan, ''81 ilimizde ve tüm ilçelerinde her bakımdan örnek hayat alanları oluşturduk. Geldiğimiz noktada artık şehirlerimizin çok daha büyük dinlenme, nefeslenme, vakit geçirme alanlarına ihtiyacı olduğunu gördük. Millet bahçeleri işte bu tespit sonrasında geliştirdiğimiz projelerdir. Özellikle şehir merkezlerinde yeniden yaptığımız stadyumlardan başlayarak tüm uygun alanları millet bahçeleri için tahsis ettik. 2023 yılına kadar 81 vilayetimizin tamamını millet bahçeleriyle donatmış olacağız'' diye konuştu. 

Erdoğan aralarında Sivas’ın (üstte) da yer aldığı 10 yeni millet bahçesinin açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Ankara Millet Bahçesi’nde de yeni dikilen ağaca can suyu verdi.