Konut Haberleri
15 Ağu 2017 12:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:21

Deprem riskine karşı güç birliği!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı deprem sonrası oluşabilecek hasarların tespiti için DASK ile işbirliği yapacak. Ekonomi Bakanı Şimşek de DASK'ın bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.

Deprem riskine karşı güç birliği!
Doğal Afet Sigortaları Kurumu, deprem sonrasında gayrimenkullerde meydana gelebilecek hasarların tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla ortak bir çalışma yürütecek.

Zararların en aza indirgenmesi için kuruldu

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ''Büyük can ve mal kaybına neden olan Marmara depreminden sonra zararların en aza indirilmesi amacıyla Hazine Müsteşarlığı koordinasyonunda zorunlu deprem sigortası sunmak üzere Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) kurulduğunu hatırlattı.

Hasar karşılama kapasitesi 15 milyar doları aştı

Türkiye'nin deprem bölgesinde bulunduğuna ve bu afetin sadece bulunduğu bölgeyi değil, ülkeyi de ekonomik olarak sarsabilecek şiddette bir felaket türü olduğuna işaret eden Şimşek, zorunlu deprem sigortasının birey bazında mesken güvencesi sunarken, aynı zamanda bir teminat havuzu oluşturduğunu söyledi. Şimşek, gerek mevzuat düzenlemeleri gerekse DASK tarafından yürütülen proje ve çalışmalar sayesinde zorunlu deprem sigortasında, sigortalı sayısının 8 milyonu, aştığını ifade ederek, DASK'ın deprem hasarlarına karşı ödeme kapasitesinin de 15 milyar liranın üzerine çıktığını bildirdi.

Bakanlık personelinden destek alınacak

Sigortalılık oranındaki artışa paralel olarak DASK'ın operasyonel kapasitesinin de aynı oranda geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti: "Bu amaçla DASK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında bir protokol imzalandı. Bununla meydana gelebilecek büyük bir deprem sonrasında hasar tespit işlemlerinin hızlı bir şekilde yürütülebilmesi için Bakanlık personelinden destek alınacak. Böylece, Bakanlığın görevi çerçevesinde yürütülen hasar tespit çalışmalarının çıktılarından DASK da faydalanmış olacak ve aynı işin farklı kurumlar bünyesinde iki kere yapılması engellenerek kamu kaynaklarının etkin kullanımı sağlanacak.''

DASK'ın yaygınlaştırılması bir zorunluluk

Şimşek, Türkiye'nin yüzde 70'inden fazlasının deprem kuşağında olduğu göz önüne alındığında DASK'ın yaygınlaştırılmasının bir zorunluluk olduğuna işaret ederek, "Her ne kadar dünya uygulamalarıyla kıyaslandığında yüzde 45'lik sigortalılık oranı büyük bir başarı olsa da bu oranı artırmak ve vatandaşlarımızı depreme karşı bilinçlendirmek için Hazine Müsteşarlığımız çalışmalarına devam edecektir" ifadelerini kullandı.