Güncel
01 Şub 2021 18:32 Son Güncelleme: 01 Şub 2021 18:45

Deprem bilimciden İzmirlileri korkutan uyarı: 7.2'lik deprem bekleniyor yazlıkta kalın!

Jeofizik uzmanı, deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yaptığı uyarı ile İzmirlileri korkuttu. Ercan, Midilli, Karaburun, Foça üçgeninde 6.9 ile 7.2 büyüklüğünde bir deprem beklediğini belirterek "Yazlıkları olan kente dönmesin" uyarısında bulundu.

Deprem bilimciden İzmirlileri korkutan uyarı: 7.2'lik deprem bekleniyor yazlıkta kalın!

Jeofizik uzmanı, deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bugün Midilli önlerinde yaşanan ve İzmir’i etkileyen deprem fırtınasına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Sözcü gazetesindeki habere göre deprem uzmanı Övgün Ahmet Ercan, Midilli, Karaburun, Foça üçgeninde 6.9 ile 7.2 büyüklüğünde bir deprem beklediğini, bu bölgede 2017'de yaşanan 6.3 bir depremin bu deprem olmadığına vurgu yaparak, “2017'deki 6.3'lük Midilli depremi  tıpkı Sisam depremi gibi sarsıntı yaratmış, ama yıkıntı yaratmamıştı.

Beklediğim 6.3 büyüklüğündeki depremden çok daha küçük bir deprem. Bu nedenle burada hala bir enerji boşalma açığı var. Belli bir gerginlik boşalmamıştır. Bunun arkasının ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Ancak beklenen boşalma olmadı” açıklamasında bulundu. 

DEPREM FIRTINASI

Bu gün olan depremleri deprem fırtınası olarak gördüğünü belirten Ercan, “Bugün 4.1-4.9-4.6 depremler oldu. Bunun arkası gelebilir. Gelmeyebilirde. Deprem fizik matematik, kimya gibi tanımlı bilim değil.

Tanımsızlıkları oldukça fazla. Eğer arka arkaya bu depremler olabiliyorsa düşünmek gerek. 4.1, 4.9'un öncüsü oluyorsa 4.6 ne oluyor? Bu 4.6 bana biraz kuşkulu geliyor. Dolaysıyla Midilli'nin önünde bir gerginlik birikimi var. Ikınıyor boşalamıyor” diye konuşuyor. 

İZMİR KIRIĞINI ETKİLEMEZ

Bu gün bir sürü tutarsız açıklamalar yapılabileceğine dikkat çeken Ercan, İzmirlilerin bunlara kulak asmaması gerektiğinin altını çizdi ve şöyle konuştu: 
“İzmir kırığıyla ilgili büyük bir korku bombardımanı yapılabilir. Midilli kırığının  İzmir  kırığını harekete geçireceğini asla düşünmüyorum. İzmir kırığı şu anda suskunluk içinde .İzmir kırığının 2080 yılına kadar deprem üreteceğini beklemiyorum. Çünkü İzmir kırığının uzun erimli davranışları onu gösteriyor. O nedenle Bu tür söylemlere halk kulak asmasın”

BEKLENEN DEPREM NERELERİ ETKİLER

Midilli'de eğer bunlar öncüyse bundan sonra olabilecek daha büyük bir deprem olacaksa, etkileyeceği yerler Gediz çatal ağzı olacağını vurgulayan Prof. Dr.Ercan sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

“Menemen ‘den başlayıp Karşıyaka'ya kadar giden eski Gediz ırmağının getirmiş olduğu gevşek sulak bölümler. Benim de en çok korktuğum yerler burasıdır. Oralarda uyarmamıza rağmen yoğun bir yapılaşmaya gidiliyor. Hala lüks yapılar burada devam ediyor.

Buraları İzmir'in tarım ve beslenme alanlarıdır. Buraları yapılaşmaya açmak bir cinayettir. Bu cinayeti işleyen doğrudan doğruya merkezi yönetim ve buna izin veren yerel yönetimlerdir. Dünyanın hiçbir yerinde tarım alanları yapılaşmaya açılmaz . Bu kente karşı işlenen suçtur, kente ihanettir. İşin sıkıntılı tarafı bu suçu işleyenler en yetkili olan merciler.”

“GELECEK BİR HAFTAYI YAZLIKLARINDA GEÇİRSİNLER”

Ercan, deprem fırtınası ardından İzmirlilere “Bu durumda İzmirliler ne yapsın. Sisam depreminden sonra tekrar korku yaşamaya başladılar. Çok çekinenler yazlıklarından İzmir'e dönmesinler. Bu gelen bir hafta jeofizik anlamında çekinceli bir durumdur. Durup bir dinlemek gerekiyor.

Özdere, Gümüldür,Seferihisar, Sığacık,Çeşme, Karaburun, Kuşadası, Didim'de yazlıkları olanlar bu haftayı buralarda geçirsin. Özellikle Bostancıda, Karşıyaka, Çiğli, Menemen'de evi olanlar bu gelecek bir haftayı yazlıklarda geçirsinler” tavsiyesinde bulundu. 

YORGUN BİNALARA DİKKAT!

Deprem uzmanı Övgün Ahmet Ercan, küçük depremlerin bile yorgun binalarda hasara neden olabileceğine dikkat çekerek, “İzmir'in durumu 30 ekim Sisam Kuşadası depreminde sonra çok önem kazanmıştır. Gediz çatal ağzındaki Bayraklı ve Bornova'daki yapılan 6 ile 9'uncu raundu bitirmiş boksör yorgunluğundadır.

Betonarme yapılar içinde küçük çatlaklıklar olmuştur. Beton donatı kavramı düşmüştür çok tehlikeli bir durumdur. Yapılar 30 ekim öncesindeki sağlamlıkta değildir. Bundan sonra oluşabilecek çok büyük deprem olmazsa da etkileri şaşırtıcı olabilir” şeklinde konuştu.