Konut Haberleri
04 Şub 2015 10:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:21

Depoya devlet katkısı

Başbakan Davutoğlu, Rusya ve İran’dan önümüzdeki iki ay içinde gelen her uçağa 6 bin dolarlık yakıt desteği verileceğini açıkladı. Davutoğlu, ayrıca tur operatörlerine Hazine destekli kredi kefaleti sağlanacağını da söyledi.

Depoya devlet katkısı
RUSYA’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Türkiye’ye gelen Rus turist sayısında düşüş yaşanması beklenirken, turizmcilerin ‘Rusya’dan gelecek uçakların yakıtının karşılanması’ çağrısına Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan olumlu cevap geldi. Başbakan Davutoğlu, partisinin dünkü Meclis grubunda yaptığı açıklamada Rusya ve İran’daki sıkıntıdan kaynaklanan tur iptalleriyle kriz sinyalleri veren turizm sektörüne ‘yakıt’ ve ‘kredi’ desteğinde bulunulacağını açıkladı. “Erken rezervasyonlarda bir düşüş, iptal haberleriyle ilgili de gelişmeler olduğu haberini alınca geçtiğimiz hafta ilgili bakanlıklarımızda toplantı yaptık” diye konuşan Davutoğlu şunları söyledi:

KREDİ KEFALETİ VERİLECEK
“Türkiye’nin en önemli sektörlerinden birisi turizm sektörüdür. Bacasız fabrika olarak bilinir. Fakat bu sene turizmde ciddi sıkıntıların olabileceği konuşuluyor. İki önemli gelişme önemli. Rusya başta olmak üzere oradan gelen misafirlerimiz diyeyim, ekonomik sıkıntıdan kaynaklanan sorunlar var. İran’da da olabileceğini ön gördük. Önümüzdeki iki ay içinde, seyahat acentalarının organizasyonlarıyla bu ülkelerden gelen yolcu uçaklarına 6 bin dolar yakıt desteği vereceğiz. Dolayısıyla şimdiden uçuş iptallerinin önüne geçeceğiz. Tur acentalarının yükünü hafifletmiş olacağız ve iptali de engellemeye çalışacağız. İkincisi tur operatörlerine Hazine destekli kredi kefaleti sağlayacağız. Tur operatörlerine dönük olarak da ciddi kredi imkanı sağlayacağız. “

PASAPORTSUZ GEÇİŞ
Verilecek desteğin turizm sektörünün beklentilerine cevap vereceğini ifade eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Uçağa verilen destek tur operatörlerine verilen destektir. Direkt tüketici fiyatlarını düşürür. Sektör olarak söz konusu ülkelerden gelenlerin pasaportsuz girişinin de sağlanması gerektiğini yetkililere ilettik. Ancak bu konu iki ülke arasında verilecek karardır” dedi. Ancak sektör yetkilileri, hükümetle yapılan görüşmelerde güvenlik gerekçesiyle pasaportsuz geçiş imkanının olamayacağını söyledi. 

HABER HAREKETE GEÇİRDİ

Hükümeti, turizm sektörüne destek konusunda harekete Hürriyet’te 10 Ocak’ta yayımlanan ‘Yakıt bizden turist Rusya’dan’ manşeti geçirdi. Haberde Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, geçen yıl 4.4 milyondan fazla Rus turist ağırlayan Türkiye’nin bu pazarı kaybetmemek için Rusya’dan gelecek uçakların yakıtının karşılaması gerektiğini belirtmişti.
10 milyondan fazla turist geldi
Ğelen uçaklara destek verilecek ülker arasında, Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve İran bulunuyor. BDT ülkelerinden gelen turist sayısı 2014’te 8.8 milyon olurken, İran’dan ise 1.6 milyon oldu. BDT ülkeleri arasında ilk sırada ise Rusya var.

6 bin dolar yakıtın yarısını karşılar
ALINAN kararın Rusya gibi daha satışları gerçekleşmemiş pazarlarda rezervasyonların öne çekilmesinde faydalı olacağını dile getiren Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, ”Operasyonların ertelenmesinin önüne geçmesi için önemli bir karar. Bu demek oluyor ki tam zamanında nisan ve mayıs aylarında uçuşların başlamasını sağlayacak. 6 bin dolar önemli bir katkı. Orta boy bir uçağın yarı yakıtının maliyeti. Yani ortalamada yüzde 50 yakıt desteği veriliyor. Ama iş yakıt ile bitmiyor, uçağın da, operatörlerin de elini taşın altına koyması önemli” dedi.  Rusya’dan Türkiye’ye turist getiren büyük tur operatörlerinin çoğunun Türk kökenli operatörler olduğuna vurgu yapan Ersoy, “Bunların finansal olarak desteklenmesi, onların tüm konsantrasyonlarını Türkiye’ye vermelerine yarayacak” diye konuştu.

Bağ-Kur’luya ‘borç’ müjdesi
BAŞBAKAN Davutoğlu, dünkü Meclis grubunda ayrıca  prim borcunu yapılandırmayan 1 milyon 305 bin Bağ-Kur’lunun da sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edeceği müjdesini de verdi. Davutoğlu şöyle konuştu: “2 milyon 366 bin Bağ-Kur’lunun prim borcu vardı. 1 milyon 61 bini borçlarını dün (önceki gün) itibariyle yapılandırdı. Geriye 1 milyon 305 bin kardeşimiz kalmıştı, prim borçları birikmiş. İki aylık prim borçları olunca sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Şu andan itibaren 12 aydan fazla borcu olanların primlerini donduruyoruz. Sağlık yardımlarından yararlanması garanti altına alınmış oluyor. Bir şekilde borçlarını yapılandıramamış olan 1 milyon 305 kardeşimizin prim borcu donduruluyor. Bunlar dondurulduğu için de sağlık yardımlarından yararlanma imkanı sağlanıyor. Bu vatandaşlarımız tekrar primlerimi ödemek istiyorum dendiğinde, kaldıkları yerden bu süreç ihya edebilecek. Kimsenin de sağlık yardımından mahrum kalması söz konusu olmayacak.”
ETİKETLER
#Kredi #uçak #depo