Konut Haberleri
30 Eki 2017 13:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:31

Dask'ı olmayana yardım da yok!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Dask açıklaması üzerine yeni bir kanun çıktı. Buna göre, depremde zarar gören evin Dask'ı yoksa, devlet de yardım etmiyor.

Dask'ı olmayana yardım da yok!
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, önceki hafta gayrimenkul sektörünün yakından ilgiliendiren bir adım attı. 

Şimşek, Türkiye'de her evin otomatik olarak Dask'a dahil edileceğini dile getirdi. Bu gelişmelerin ardından önemli bir kanuni zorunluluk çıktı.

Yardım yok

Kanuna göre devlet artık depremde evi hasar gören veya yıkılanlara eğer DASK’ı yoksa yardım edemiyor. Bu zorunluluk Çanakkale ve Adıyaman depremlerinde ortaya çıktı.

Bu depremlerde hasar gören evleri onarmak için harekete geçen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yani AFAT, kanun nedeniyle durmak zorunda kaldı. Çünkü yıkılan evlerin hiçbirisinin DASK’ı yoktu.

Hangi kanun?

2012’de çıkarılan 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’nun 16’ncı maddesi, DASK yaptırmayanlara artık devletin ev yapmayacağını ve deprem dolayısıyla ucuz maliyetli kredi verilmeyeceğini söylüyordu. Madde şöyle: “Zorunlu deprem sigortası kapsamındaki binalar için, bu kanundan ve ilgili diğer mevzuattan doğan devletin konut kredisi açma ve bina yaptırma yükümlülükleri, zorunlu deprem sigortası yaptırılmamış olmasının tespit edilmesiyle birlikte ortadan kalkar.”