Konut Haberleri
24 Ara 2015 08:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:56

Dar gelirliye rekor konut hibesi

Dünyanın en yaşanılır kenti olan Viyana sosyal devlet olma kapsamında binlerce dar gelirliye de konut imkanı sağlıyor

Dar gelirliye rekor konut hibesi
Viyana dünyaya örnek bir sosyal devlet anlayışıyla rekora koşuyor. Sosyal devlet anlayışının en somutlaşmış örneği, dar gelirli vatandaşların kullanması için belediye tarafından hayata geçirilen toplu konut projeleri... Belediyenin 1920’li yıllarda başlattığı toplu konut projeleri kapsamında çeşitli büyüklükteki 220 bin konut, Viyanalılar tarafından halen kullanılıyor. Viyana Belediyesi’nin ev konusunda uzmanlaşmış kurumu olan Wiener Wohnen yönetimindeki belediye evleri, Konut Bakanlığı tarafından idare ediliyor. Bu evlerin bakımları için de yüzlerce çalışan istihdam edilmiş durumda.

Vatandaş olması şart değil
Wiener Wohnen’da yönetici olan Yüksek Mühendis Christian Rück, sosyal konutları belirli şartlarla çok uygun fiyatlara Viyanalılara kiraya verdiklerini belirterek, kiracılarda Avusturya vatandaşlığı şartı aramadıklarını, kişinin Viyana’da son 2 yıldır yasal şekilde oturması- nın yeterli olduğunu kaydetti.

45 metrekareden başlıyor
Margareten Gürtel bölgesinde dar gelirli vatandaşlar tarafından büyük rağbet gören toplu konut projesinin günümüze kadar sürekli büyüdüğünü aktaran Rück, “Evler 45 metrekareden başlıyor ve kişi sayısına göre metrekaresi artıyor. Kira bedeli ortalama kiradan çok daha az. Viyana’nın üçte biri belediye evlerinde oturuyor. Engelliler için de evler var. Yalıtım,  asansör ve balkon da yapıyoruz” dedi.

UNESCO kararı ile...
Viyana Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Erich Hechtner, Viyana’da belediyenin onlarca yenileme projesinin bulunduğunu söyledi. Özellikle Merkez Tren İstasyonu’nun bulunduğu bölgeyi tamamen yenilediklerini belirten Hechtner, şunları kaydetti:

“Bu proje ile dünyanın her yerinden gelen trenler Viyana’dan geçecek. Bölge Avrupa trenlerinin kalbi olacak. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası kapsamında koruma altına alınan bazı binalar ve bölgeler de var. UNESCO’nun aldığı kararlar gereği elimiz kolumuz bağlanıyor. Yenileme yapmak için uygun bir formül bulmaya çalışıyoruz.”
Ayşegül Kahvecioğlu/Milliyet