Ekonomi
26 Mar 2016 10:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:09

Damga vergisi kalkıyor mu?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, damga vergisinin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını paylaştı.

Damga vergisi kalkıyor mu?
Yüzleri güldürecek açıklama Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan geldi. Vergilerin artması konuşulurken Naci Ağbal, damga vergisini kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıldığını belirtti. 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, dün katıldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) toplantısında, damga vergisi konusunda önemli değişikliklere imza atacaklarını söyledi. Önceliklerinin vergileri artırmak değil iş gücü maliyetleri başta olmak üzere piyasa maliyeti oluşturan vergilerin aşağı çekilmesi olduğunu ifade eden Ağbal, buna yönelik çalışmalara atıf yaptı.
Finans sektöründeki farklı vergi uygulamalarının ortadan kaldırılması konusuna odaklandıklırını anlatan Ağbal, “Aynı sektördeki farklı aktörlerin vergilendirme farklılıklarının giderilmesi konusunda düzenlemeler yaptık. Reel sektörü ilgilendiren düzenlemeler var. Hepimizin şikayet ettiği bu damga vergisi konusu var, bir yerden neşteri vurduk.


Maliye Bakanı: Ne kadar kazanıyorsak o kadar vergi ödeyelim
Özellikle kayıtlılığı engelleyen mükerrer vergi dediğimiz Damga Vergisi uygulamalarını ortadan kaldıracak güzel düzenlemelerimiz mevcut, çalışma tamamlanacak” dedi.
Önümüzdeki dönemle ilgili istediği 3 şey olduğunu ifade eden Naci Ağbal, bunları şöyle sıraladı: “Bir; mükellefle Vergi  Dairesi personeli mümkünse hiç yüz yüze gelmesin, gelecekse minimum düzeyde  gelsin. İki; süreç tamamen elektronik ortamda yürüsün. Üç; mükellef süreci  başından sonuna kadar şeffaf şekilde görsün” dedi.
“Kamu gelirlerinin daha fazla dolaysız vergilerden elde edilmesi, dolaylı vergilerin aşağı çekilmesi lazım” diyen Maliye Bakanı, “Vergiyi dolaysız vergilerden toplamamız lazım” diye konuştu. Ağbal ayrıca, “Hepimiz ne kadar kazanıyorsak, o  kadar vergi ödediğimiz bir düzeni yakalarsak, o zaman Türkiye’de her şey yoluna girecek” ifadelerini kullandı.



Geçen yıl 32 milyar lira KDV iadesi yapıldı
İhracatçıların sıkıntılı alanlarından biri olan KDV iadeleri konusuna değinen Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bakan olarak göreve başladığımda verdiğim ilk talimat budur. KDV  iadelerindeki şikayetleri duyuyorum. Bakanlık olarak mutlaka bunların üzerine  gidip, bu konudaki şikayetleri ortadan kaldıracağız. bugün ihracatçıların mal üretirken ödeyip de bizden talep ettiği KDV  bizim size borcumuz. Sizin bize açtığınız krediniz. Dolayısıyla bizim bu borcu, krediyi vadesinde ödememiz lazım. İlgili çalışmayı yapıyoruz” diye konuştu.
Ağbal şöyle devam etti: “Geçen yıl 32 milyar lira KDV iadesi yapıldı. Eğer orada yüzde 11 kayıp Kaçak varsa demek ki 3.2 milyar liralık KDV iadesi yapmışız, bu önemli kaynak. Dolayısıyla  KDV iadeleri doğru, hızlı ve etkin olsun.”

e-Tebligat 1 Nisan'da başlıyor
Mükelleflerin kişisel verilerinin korunmasının yanı sıra tebligat süresini de ciddi oranda azaltacak olan e-Tebligat uygulaması 1 Nisan’da  başlayacak. e-Tebligat başvurusu, şahsen veya kanuni temsilciler aracılığıyla yapabileceği gibi özel yetki içeren noterden alınmış vekaletnameyle vekil aracılığıyla da yapabilecek.
Bu sistemle gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş  sayılacak ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmayacak.