Ekonomi
01 Tem 2016 13:25 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 18:46

D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması yürürlükte

- Ekonomi Bakanlığı:- "Gelişmekte Olan Ülkeler Teşkilatı Tercihli Ticaret Anlaşması, İran, Pakistan, Malezya, Endonezya, Nijerya ve Türkiye arasında bugün itibarıyla uygulamaya konuldu"- "Anlaşmayla gümrük vergisi oranı yüzde 10’un üstünde olan ürünlerin yüzde 8’inde, yüzde 25’in üzerindeki...

D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması yürürlükte

ANKARA (AA) - Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Teşkilatı Tercihli Ticaret Anlaşması, bugün itibarıyla İran, Pakistan, Malezya, Endonezya, Nijerya ve Türkiye arasında uygulamaya konuldu.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, bugün yürürlüğe giren anlaşma kapsamında D-8 Tercihli Ticaret Anlaşmasıyla gümrük vergisi oranı yüzde 10’un üstünde olan ürünlerin yüzde 8’inde, yüzde 25’in üzerindeki vergilerinin yüzde 25’e, yüzde 15-25 arasındaki vergilerin yüzde 15’e ve yüzde 10-15 arasındaki vergilerin yüzde 10 seviyesine aşamalı olarak indirilmesinin öngörüldüğü bildirildi.

Kapsamı sınırlı olmasına rağmen anlaşmanın "iddialı olduğu" ifade edilen açıklamada, ülkeler arasındaki ilişkilerin anlaşmanın uygulamaya konulmasıyla yeni bir ivme kazanacağı belirtildi.

D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2014 itibarıyla yaklaşık 122 milyar dolara ulaştığına, bu rakamın teşkilat kurulduğundaki 15 milyar dolar seviyesine göre D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin sekiz katı olduğuna işaret edilen açıklamada, aynı dönemde D-8’in tüm dünya ile olan ticaret hacminin de yaklaşık 3 kat artarak 1,7 trilyon dolar olduğu, söz konusu ülkelerinin daha fazla ticari iş birliği için önemli bir kapasiteye sahip bulunduğu bildirildi.

2000'li yıllardan itibaren giderek artan "bölgeselleşme" kapsamında pazar imkanları yaratmaya yönelik iş birliklerinin hızla geliştirildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu açıdan bakıldığında gelişmekte olan İslam ülkelerinin önemli bir platformu olan D-8 çerçevesinde yapılacak iş birliğinin de çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde genişletilmesi ve derinleştirilmesi önemlidir. Bu nedenle anlaşmanın uygulanmasının hemen akabinde, taviz listelerinin genişletilmesine ve yeni alanlarda iş birliği yapılmasına yönelik girişimler başlatılabilecektir. Küresel gelişmeler paralelinde yatırımlar, kamu alımları ve hizmetlerin üzerinde çalışacak yeni konular olabileceği, bu açılımların ülkelerimize yeni pazar imkanları sağlayacağı değerlendirilmektedir. Bu perspektiften bakıldığında, D-8 üyesi ülkelerin ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik bir ortak paydada buluşmaları çok önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir. Türkiye olarak bu ve benzeri girişimlerin başarılı olması yönünde gerekli çaba sarf edilecek ve bu başlangıç noktasından hareketle ilişkilerin daha da geliştirilmesine gayret edilecektir."

- Gelişmekte Olan Ülkeler Teşkilatı

İslam dünyasında 1997 yılında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, gelişmişlik düzeyleri birbirine yakın olan ve bu açıdan da öncü konumdaki gelişmekte olan sekiz Müslüman ülke, dünya ekonomisindeki yerlerini iyileştirmek, ticari ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak, uluslararası karar alma mekanizmalarında daha etkin olmak ve yaşam standartlarını yükseltmek amaçlarıyla Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Teşkilatı olarak bir araya geldi.

D-8 oluşumu pek çok konuda iş birliği öngörürken, üye ülkeler arasında tercihli ticaret sisteminin hayata geçirilmesi en somut proje oldu. Uzun çalışmaların ardından D-8 Beşinci Zirve Toplantısı sırasında 13 Mayıs 2006’da imzalanan ve 25 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe giren D-8 Tercihli Ticaret Anlaşmasının, 2016 Şubat'ta İslamabad’daki Ticaret Bakanları Toplantısı sırasında, 1 Temmuz 2016 itibarıyla İran, Pakistan, Malezya, Endonezya, Nijerya ve Türkiye arasında uygulamaya konulması kararlaştırılmıştı.