Konut Haberleri
18 Tem 2020 11:27 Son Güncelleme: 18 Tem 2020 11:33

Çürük yapı sorunu artık göz ardı edilmemeli

Kredi muslukları yeni ev almak isteyenlere sonuna kadar açılırken, binaların güçlendirilmesi için gerekli krediler konusunda ise hala gerekli çalışmalar yapılmadı. Sadece İstanbul’da 1980 öncesi 250 binden fazla yapı var.

Çürük yapı sorunu artık göz ardı edilmemeli

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) ve Artyol Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, konut sektöründe rekorlar ayı olan haziranın, uygun ekonomik şartlar oluşturulduğunda insanların ev almak için harekete geçebildiğini gösterdiğini söyledi. Aynı kampanyanın deprem güçlendirmesine ihtiyaç duyan 7 milyon yapı için de başlatılmasının isabetli olacağını dile getiren Türkkan, "Sadece İstanbul'dan örnek vermek gerekirse; İstanbul'da 40 yaş üstü yani yapım yılı 1980 öncesi olan bina sayısı ise 262 bin 665. Bu binalarda bulunan dairelerde 3,5 milyona yakın insanın yaşadığı düşünüyoruz. Bu gerçek asla unutulmamalı" ifadelerini kullandı.

DURUM GERÇEKTEN CİDDİ

Türkkan, muhtemel bir İstanbul depreminde 490 bin binanın hasar görmesinin beklendiğini kaydederek, "Durum gerçekten çok ciddi. Düşük oranlı krediyle insanlar evini yenilerken, bu imkanı olmayanlara da deprem güçlendirme fırsatını sunmalıyız. Bu nedenle konut satışlarında geçerli kampanyayı deprem için de devreye almanın isabetli olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 

GÜÇLENDİRME İŞİ MUAMMA

Türkkan, hükümetin acilen devreye girmesi gerektiğini belirterek, “Binalarda güçlendirme çalışmalarının yapılmasında yasalarda ve bürokratik birtakım engeller söz konusu. Örneğin 5/4 oybirliğinin istenmesi, bir kişinin dahi istediğinde ruhsat alınmasına engel olabilmesi gibi birtakım sorunlar yaşanabiliyor. İmar Başarısı kapsamında olan binalarda güçlendirme çalışmalarının nasıl yapılacağı henüz belirlenmiş değil, yönetmeliğin nasıl uygulanacağı henüz yetkililerce bilinmiyor. Güçlendirme çalışmalarının yapılabilmesi için pratikte süreci hızlandıracak birtakım önlemler ve kararlar alınması gerekmektedir” dedi.  

İSTANBUL DEPREMİ İÇİN ARTIK SON AŞAMA

Türkiye'nin deprem gerçeğinin boyutlarını değerlendiren Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul için artık tehlike çanlarının çaldığını söyledi. Görür, “İstanbul depremi için son zaman dilimindeyiz, artık deprem ne zaman olacak diye sormaya gerek yok” ifadelerini kullandı. Kentsel dönüşümün yeterince başarılı olmadığını da ifade eden Görür, "Deprem odaklı kentsel dönüşümün odağında deprem vardır. Asla bir müteahhitlik projesi değildir. Lüks evler yapıp daha çok nasıl kar ederiz derdine düşüldü. Ve kentsel dönüşüm depremde en çok darbeyi yiyecek yerlerden başlamadı, en fazla para getirecek lüks semtlerden başladı" diye konuştu.