Ekonomi
29 Haz 2015 09:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:52

Çipras meydan okudu piyasalar karıştı!

Yunanistan atık AB ile zorlu bir sürece girdi.Referandumdan çıkacak olası bir sürpriz karar Çipras'ı istifaya zorlayabilir

Çipras meydan okudu piyasalar karıştı!
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ateşle mi oynuyor? Bu soru, yalnız Avrupa'da değil ABD, Rusya ve Çin'de de herkesin gündeminde. Çünkü genç başbakanın Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi ülkelerine alenen meydan okuması dünya piyasalarını da karıştırıyor.

Çipras'ın, AB'nin talep ettiği tasarruf tedbirlerinin kabuluyle ilgili referanduma gidileceğini açıklamasıyla görüşmeler yeni bir boyut kazandı. Bu arada Alman Bild gazetesine konuşan Yunanistan Maliye Başkanı Yanis Varufakis, ülkesinin yeni tekliflere açık olduğunu söyledi. Varufakis, "Çözümün anahtarı, en önemli ülkeyi temsil eden Başbakan Merkel'in elinde. Umarım kullanır" dedi.

Yunan tarafını eleştiren AB Komisyonu da, "Bir gün sonra yapılacak müzakere görüşmelerinde nelerin konuşulacağını bilmeden masadan kalkılmasına anlam veremiyoruz" açıklamasını yapsa da Atina'ya tekrar yeşil ışık yaktı. AB Komisyonu Başkanı Jean Claud Juncker, Yunan tarafına, onları "tatmin edebileceği" ve müzakere masasına döndüreceği düşüncesiyle bir dizi öneri getirdi. Bu gelişme, Çipras'a sunulan son şans olarak yorumlanıyor.

Yeni pakette, iki öneri dikkat çekiyor. Atina'ya "Gelin borcunuzu yeniden yapılandıralım" diyen Juncker, olumlu yanıt alacağına inanıyor. Pakette ayrıca Yunanistan'a 35 milyar euro düzeyinde bir kalkınma paketi sunulması gibi maddeler yer alıyor. Juncker, bu önerilerin yarın akşama kadar geçerli olduğunu da vurguladı. AB liderlerinin de Yunanistan konusunu görüşmek üzere çarşamba günü Brüksel'de toplanacağı kaydedildi. ABD Başkanı Barack Obama da Yunanistan'daki gelişmelerle ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ise Yunan bankalarına nakit akışının yarına dek mevcut şekliyle sürdürülmesine karar verdi. Bu çerçevede Yunan banka sisteminin çökmesini önlemek amacıyla AMB'nin 2 milyar euroluk nakit aktarması bekleniyor. Bankalara kullandırılan acil likidite desteği 89 milyar euroya ulaşmış bulunuyor.

Öte yandan İngiltere, Hollanda ve Almanya Dışişleri bakanlıkları, Yunanistan'da tatil yapan vatandaşlarını uyardı. Ülkedeki ATM'lerde para kalmaması endişesinin dile getirildiği uyarıda "Mutlaka nakit para taşıyın" denildi.

Çipras hükümetinin 5 Temmuz Pazar günü için ilan ettiği halk oylamasında, Yunan halkına tam olarak nasıl bir soru yönelteceğinin henüz kesinleşmediği gözlemleniyor. Atina hükümeti, 30 Haziran Salı akşamına kadar bir uzlaşma sağlanırsa vatandaşa 'evet' demesi için çağrıda bulunacak. Yunan tarafının beklentileri doğrultusunda bir uzlaşma sağlanamaması durumunda ise halkın 'hayır' demesini isteyecek.

Buna rağmen uzlaşma olmadan halkın 'evet' demesi olasılığında Çipras hükümetinin istifa etmek zorunda kalacağına inanılıyor. Muhalefet partileri ise bu halk oylamasının "AB ve euroya evet mi hayır mı?" şeklini alacağına dikkati çekerek; halkın "Avrupa'ya evet demesi" için çağrıda bulunuyorlar. Yunan halkının büyük bir çoğunluğu, başbakan Çipras'ın ne yapmak istediğini merak ediyor.

Yunan halkı bir yandan Çipras'ın restleşmesini desteklerken, diğer yandan Yunanistan'ın dışlanacağından endişe ediyor. Anketlere göre, halkın yüzde 80'i euroda kalınmasını istiyor.