Yurtdışı-Yabancı Yatırım
12 Mayıs 2014 15:49 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:01

Çin'de konut balonu patlarsa ne olur?

Çin'de konut balonunun patlaması ihtimali uzun zamandır ülkenin piyasaları ile ekonomisi için tehdit yaratıyor. Peki balon patlarsa tam olarak neler yaşanabilir?

Çin'de konut balonu patlarsa ne olur?
Cuma günü yayınladığı bir notta üç baz senaryoyu değerlendirdi: 1. Konut fiyatlarının yavaş ama istikrarlı düşüşünü sürdürmesi, 2. Fiyatların yüzde 10 civarında gerileyeceği bir aşağı yönlü risk durumu, 3. "sert inişin' gerçekleşmesi ve ekonominin çökmesi.

Barclays ekonomisti Jian Chang notta, "Çin'de emlak sektörü patlama noktasında mı? Henüz değil. Baz aldığımız durum balonun 2014-15 döneminde adım adım söneceği yönünde," değerlendirmesinde bulundu.

Chang değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Ancak konut fiyatlarının gerileyeceği beklentilerinin gerçeğe dönüşmesi, yerel hükümet borcunun devasa boyutlarda olması, gölge bankacılık sektörünün oldukça büyük olduğu kırılgan bir finansal sistem düzensiz ayarlamaların gerçekleştiğine ve arttığına işaret ediyor."

Konut fiyatlarında gerilemenin devam etmesi ve satışların yavaşlaması yatırımlar üzerinde baskı yaratarak 2014 büyümesini yüzde 7,2 civarında sınırlayabilir. Bankanın Çin için belirlediği mevcut büyüme tahmini de bu seviyede.

Jian Chang'ın gerçekleşme ihtimalini yüzde 25 olarak gördüğü ikinci senaryoya göre ise büyümenin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 6-6,5 arasına gerileyeceği öngörülüyor.
En olumsuz senaryoda ise konut fiyatları ülke çapında yüzde 30'dan fazla gerileyerek iflas ve temerrütlere neden olabilir. Likidite krizi başlayabilir, büyüme de birkaç çeyrek dönem boyunca yüzde 5'in altına gerileyebilir.

Barclays bu son senaryonun gerçekleşme ihtimaline ilişkin herhangi bir yüzdelik tahmin belirtmese de izlenmesi gereken bazı faktörler olduğunu belirtti. Ekonominin çöküşü için izlenebilecek göstergeler 'finans piyasasının risk algısının sert şekilde değişmesi,', 'büyük bir finans kuruluşunun çökmesi,', 'hükümetin reform için bastırdığı dönemde politika hatalarının yapılması,' olabilir.