Gündem
03 Kas 2015 10:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:41

Çin ile Fransa iklim değişikliği konusunda aynı fikirde

İki ülke arasında iklim değişikliğinde aynı fikirde olduklarını göstermek amaçlı ortak bildiri yayınladılar

Çin ile Fransa iklim değişikliği konusunda aynı fikirde
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin Çin ziyaretinde iki ülke arasında iklim değişikliği konusunda ortak bildiri yayınlandı.

Resmi ziyaretle Çin'de bulunan Hollande, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. İki lider, Paris'te düzenlenecek iklim zirvesinde, 2020'de sona erecek sera gazı emisyonları anlaşmaları öncesindeki destek, uyum ve azaltma çabaların hızlandırılması konusunda bir çalışma programının teşviki için söz verdi.

Şi, ülkeler nezdinde iklim değişiliği üzerine ortak ancak farklı sorumluluk üstlenme konusunda ısrarını dile getirirken, Çin'in Fransa'nın ev sahipliği yapacağı zirveyi desteklediğini ifade etti. Fransa'nın yapıcı rol oynayarak Paris İklim Zirvesi'nde dengeli ve kapsamlı bir sonuca olanak sağlayacağını da söyledi.

Hollande, uluslararası toplumla iklim değişikliği konusunda Çin'in mücadele etmeye hazır olduğunu vurgularken, bu ülkenin yeni enerji alanlarında ilerleme kaydettiğine dikkat çekti.

Açıklanan ortak bildiride, iklim değişikliği üzerine birçok tarafın destekleri ve eylemlerinin gözden geçirilmesinin yanı sıra Paris'teki zirvede güven inşa ederek daha şeffaf bir sistem konusunda çağrıda bulunuldu.

Bildiride ayrıca, Paris'te varılacak anlaşmanın, dünyaya düşük karbonlu, kendini toparlayan bir iklim ve yeşil sürdürülebilir gelişmeye geçişte net mesaj verilmesinin altı çizildi.

'Yüzde 20 artıracak'

Geçen yıl kasım ayında da, ABD Başkanı Obama'nın Çin ziyaretinde, iki ülke arasında iklim değişikliği üzerine anlaşmalar imzalanmıştı. Tarafların anlaşmasında, ABD'nin 2005'deki karbondioksit emisyon seviyelerini, 2025'te yüzde 26-28 oranında azaltma hedefine ulaşma niyetinde olduğu belirtilirken, bu oranı yüzde 28 oranında düşürmek için çaba sarf edileceği açıklanmıştı. 

Çin'in de 2030'a kadar karbondioksit salınımının azaltılması kapsamında temel enerji tüketiminde fosil kökenli olmayan yakıtların payını yüzde 20 artıracağı kaydedilmişti.

İki ülkeninde gelecek yıl Paris'te yapılacak BM İklim Konferansı'nda bir protokolün benimsenmesi adına uluslararası iklim değişikliği müzakereleri için ortaklaşa gayret göstereceği de belirtilmişti.

Paris'te aralık ayında düzenlenecek Paris İklim Zirvesi'nde 190'dan fazla ülkenin temsilcileri küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğinin önüne geçmek amacıyla küresel bir zirvede bir araya gelecek.