Konut Haberleri
14 Eyl 2017 09:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:25

Çılgın projenin ihalesi tartışma yarattı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Çılgın Proje' olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul'un etüt projesi için yapılan ihaleye bir firma katıldı.

Çılgın projenin ihalesi tartışma yarattı!
Kanal İstanbul'un proje etüdü ihalesi gerçekleşti. İhaleye 34 bin 990 milyon bedelle Yüksel Proje Uluslararası A.Ş aldı. Kanal İstanbul gibi dev bir projenin etüt ihalesinin tek firma ile gerçekleştirilmesi mevzuata uygun ancak şimdiden tartışılmaya başlandı.

İlk kez Kanal İstanbul'da

Daha önce Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, İstanbul Metroları, Ordu-Giresun Havaalanı, Bursa Atıksu Arıtma Tesisleri’nde de proje danışmanlık hizmeti ihalelerini alan Yüksel Proje firması ilk kez bir kanal projesinde danışmanlık hizmeti verecek. Üç katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin de proje etüt ve mühendislik hizmetleri ihalesini de kazanan Yüksel Proje, Kanal İstanbul için bir yıl süre ile etüt danışmanlık hizmeti verecek.

Güzergah bilmecesi

Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, yaptığı açıklamada 43 kilometrelik kanal koridorunun kanal kesiti ve kesin güzergâhının etüt proje ve danışmanlık hizmetleri sonucunda belirleneceğini söylemişti. Yüksel Proje, aldığı ihale kapsamında, çevresel mühendislik ve ÇED etki analizi, geoteknik, jeolojik, hidrojeolojik, jeofizik çalışmaları ile kanal kesiti ve kesin güzergâhını belirleyecek. Kanal güzergâhının daha önceden belirlenmiş olduğu halde gizli tutulduğu bilinmesine karşın ihale kapsamına alınmış olması da dikkat çeken detaylardan bir tanesi oldu.