Ekonomi
08 Tem 2015 07:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:55

Çikolatada zam şoku! Fındık...

Ramazan ve Kurban bayramlarında toplam 500 milyon liralık şeker ve çikolata satılıyor. Fıstık ve fındıkta fiyat artışı nedeniyle çikolataya bu bayram yüzde 15 zam yapıldı

Çikolatada zam şoku! Fındık...
Ramazan ve Kurban bayramlarında 500 milyon liralık çikolata ve şeker satılıyor. İkramlık çikolata pazarı bayramlarda 235 milyon lira olurken, ikramlık şekerleme pazarı ise 230 milyon lira büyüklüğe ulaşıyor. İkramlık çikolatada yüzde 33.1 pazar payı ile lider olan Ülker, şekerleme pazarında ise yüzde 10.4 tonajla sektör ikincisi. Son 5 yıldır bayramların yaz aylarına gelmesi nedeniyle çikolata satışı yüzde 1, şekerleme satışı ise yüzde 2.1 azaldı. Bu yıl ön satışların gidişine bakarak bir düşüş gözlenmediğini belirten Yıldız Holding Gıda Grubu Başkan Yardımcısı Mete Buyurgan, “Bir daralma yok, büyüme sürüyor. Sektörün daralma gösterdiği bayramlarda da biz büyümemizi sürdürdük. Geçen yıl ikramlık çikolata pazarı tonaj olarak yüzde 1 daralırken Ülker, yüzde 16 büyüdü” dedi.

Çikolataya bu yıl fındık zammı geldi. Geçen yılı yine fındık ve fıstıktaki fiyat yükselişlerine rağmen zamsız geçiren sektörde yüzde 15-16 zam söz konusu. Mete Buyurgan, maliyet bazlı zam yapmak durumunda kaldıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Çok az da olsa bir zam uyguladık. Çünkü geçen yıllar kesinlikle yansıtmamıştık. Fındığı sektörde en çok kullanan firmalardanız. Fındık Giresun’dan, fıstık Gaziantep’ten geliyor. Yıllık 10 bin ton fındık, 1500 ton Antep fıstığı, 42 bin ton kakao çekirdeği alıyoruz. Bu yıl tüm markalarda yüzde 15-16 gibi bir zam oluştu. Mesela en çok alınan ürünümüz Ece çikolatanın kilosu 25 lirayken, fiyatı bu yıl 26.5 lira oldu.”

Buyurgan, ikramlık şekerde Ülker’in en fazla damla sakızlı Toffe ve Ülker Lokumcuk ürünlerinin talep gördüğünü dile getirerek, limon, mandalina, böğürtlen, elma çeşitlerinden oluşan Ülker Lokumcuk’a bu yıl ananas ve nar da eklediklerini söyledi. Buyurgan, tüketicinin şekerde farklı tatlar sevdiğini vurguladı.


Türkiye’de kişi başına 2.5 kilogram çikolata tüketiliyor. Bu rakam İsviçre’de 9.1 kg, Almanya ve Avusturya’da 8 kg. Avrupa ortalaması ise 7.5 kg. 2014 yılında Türkiye çikolata pazarının toplam ciro büyüklüğü yaklaşık 4.2 milyar lira, tonaj büyüklüğü ise yaklaşık 271 bin ton olarak gerçekleşti. 2014 yılı itibariyle, ikramlık dahil şekerleme pazarı 55 bin ton ve 825 milyon liralık pazar büyüklüğüne ulaştı. Türkiye’de, kişi başına şekerleme tüketimi yıllık ortalama 1.5 kilogram seviyesinde. Kişi başına tüketimlerin pazarın büyümeye olan elverişliliğini gösterdiğini kaydeden Buyurgan, “Ülker, sürekli ciddi bir büyüme ivmesinde. Bayram için tüketicinin tüm ihtiyaçlarını dikkate alarak çikolatada 29 farklı, şekerde ise 31 farklı ambalajı ile raflardaki yerini aldı” dedi. 
Bayram dönemlerinde tüm bölgelerde fındık ve fıstık dolgulu çeşitlerin tercih edildiğini belirten Buyurgan, “Ülker’in portföyündeki Ece, dolgulu kategorisinde en büyük paya sahip. Ülker Ece aynı zamanda kategorinin de lideri” diye konuştu.