Ekonomi
18 Kas 2015 07:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:47

Çikolatada büyük şok

El Nino'nun arzda yarattığı sıkıntı, artan talep ve büyük yatırımcıların spekülatif işlemleri ile yükselişe geçen kakao fiyatları rafa da yansıyacak.

Çikolatada büyük şok
Küresel resesyon endişeleri nedeniyle hemen hemen tüm emtia fiyatlarının değer kaybettiği bu yıl, yüzde 16 prim yapan kakao fiyatları, Türkiye'de de tezgahlara yansıyabilir. El nino'nun arz tarafında yarattığı sıkıntı, özellikle Asya'da yükselen orta sınıfın çikolataya ilgisinin artması ve son dönemde büyük yatırımcıların spekülatif işlemleri, kakao fiyatlarının yükselmesinde belirleyici oldu. Ekvator'dan Endonezya'ya kadar dünyanın kakao üretimini sırtlayan ülkelerde ortaya çıkan 180 bin ton üretim açığına ek olarak talebin her yıl yüzde 10'un üzerinde artması de bu yıl içinde kakao fiyatlarını yükseltti. Emtialar arasında da bu yıl değer kazanan tek ürün kakao oldu. Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, "Önemli kakao üreticilerinden Gana'nın üretimindeki düşüş nedeniyle, yılbaşından bu yana kakao fiyatyarı 2 bin 900 dolardan, 3 bin 370 dolara yükseldi. Döviz fiyatları da aynı dönemde yaklaşık yüzde 23 arttı. Bu da kakao fiyatlarını TL bazında yüzde 42 artırdı" dedi. Bu artışın, ürünlerinde kakao kullanan üreticileri negatif etkilediğini dile getiren Kopuz, "Yılda 5.5 milyar dolarlık kakao ithalatı yapıyoruz. Kakaoda dışa bağımlıyız. Fiyat artışının fiyatlara yansıması kaçınılmaz. Rafta yüzde 10 zam görebiliriz" dedi.

Şölen CEO'su Elif Çoban ise, dönem dönem bazı hammaddelerin fiyatlarında artışlar görüldüğünü, bu durumun hem sektörü hem de kendilerini zorladığını kaydetti. Fiyat farkını tüketicilere yansıtmamak için kendi çabalarıyla çözümler bulmaya çalıştıklarını vurgulayan Çoban, "İlerleyen dönemlerde şartların aynı şekilde devam etmesi halinde ürün fiyatlarında bazı oynamalar yapabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Elvan Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu zorlandıkları noktada tüketicinin kabul edebileceği oranlarda zam yapıldığını söyledi. Kadıoğlu, "Eskiden fiyatlar arzdaki duruma ve mevsimine göre düşer veya yükselirdi. 2008 krizinden sonra durum spekülatif bir hal aldı. Zarar ettiren alanlardan çıkan yatırımcılar, kakao gibi hammadde borsalarına girdi. Bir yatırımcı '5 bin ton kakao bağlıyorum' dediği anda fiyatların seyri değişiyor" ifadelerini kullandı.