Sektörel
19 Haz 2013 12:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:28

Çeşme'ye 50 milyon TL'lik dev yatırım yapılacak!

Sağlık Bakanlığı, çeşme Alaçatı'daki Hazine'ye ve Alaçatı Belediyesi'ne ait 85 dönümlük arazide özel sektörün sağlık yatırımı yapamayacağı şeklindeki 5 yıl önceki görüşünü değiştirdi

Çeşme'ye 50 milyon TL'lik dev yatırım yapılacak!
Çeşme Yarımadası'na termal turizm tesisi kazandırmak ve ilçede turizmi 12 aya çıkarmak için 8 yıldır mücadele eden TETUSA, nihayet hedefine ulaştı. Sağlık Bakanlığı, Çeşme Alaçatı'daki Hazine'ye ve Alaçatı Belediyesi'ne ait 85 dönümlük arazide özel sektörün sağlık yatırımı yapamayacağı şeklindeki 5 yıl önceki görüşünü değiştirdi. Bakanlığın arazide özel sektör sağlık yatırımı yapılabileceği şeklinde görüş bildirmesinin ardından Hazine, araziyi ihaleye çıkaracak. Termal turizm tesisi kurmayı planlayan yatırımcıların katılacağı ihale sonucunda Çeşme örnek bir termal tesise kavuşacak. Sağlık Bakanlığı'nın kararını sevinçle karşıladıklarını dile getiren TETUSA (Termal Turizm Sağlık Merkezi A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkanı ve Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, Yeni Asır'a ulaştığı bu karar nedeniyle teşekkür etti. Öncel, "Arazinin, termal tesis için özel sektör yatırımcılarına tahsisinin önü açıldı. İhale sürecinde biz kazanırız ya da kaybederiz. Başka yatırımcılar da burayı alabilir. Önemli olan Çeşme'ye en az 25 milyon dolarlık bir termal kür ve tedavi merkezi kazandırmak" dedi.
 
Engel kaldırıldı
Sağlık Bakanlığı'nın 5 yıl önce Alaçatı'daki arazide, özel sektöre yönelik bir sağlık tesisi yapamayacağı görüşünü dile getirdiğini hatırlatan Öncel, termal merkez için biçilmiş kaftan olan bu arazinin özel sektör yatırımına kapanmasının kendilerini üzdüğünü söyledi. Öncel, "5 yıldan beri bu yanlış kararın düzeltilmesi için uğraştık. Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüştük. Her iki bakanımızın çabalarıyla bu yanlış karar düzeltildi. Böylece o araziye termal tesis kurmaya en büyük engel ortadan kalktı. Şimdi ihale sürecinin başlamasını bekliyoruz. TETUSA olarak kararı ortaklarımıza ileteceğiz. Önce yönetim kurulunu, sonra genel kurulu toplayıp değerlendirme yapacağız. Çeşme'ye en kısa sürede 50 milyon liralık termal tedavi ve kür merkezi yapmak için harekete geçeceğiz" diye konuştu.
İhale sürecinin çok yakın zamanda başlayacağını belirten Öncel, ihaleyi İzmirli ve Çeşmeli 60 girişimciden oluşan TETUSA'nın ya da başka bir firmanın kazanabileceğini dile getirdi. Ancak önemli olanın Çeşme'nin bir termal tesis kazanacağı gerçeği olduğunu vurgulayan Öncel, "Çeşme'de turizm sezonunu uzatmak için ihtiyaç duyduğumuz bir tesis olacak. Artık ilçemizde turizm 12 ay yapılacak. Bu tesiste bin kişi istihdam edilecek. Çeşme alternatif turizm çeşitleriyle tanışacak. Bu çabalarından dolayı her iki bakanlığımıza da teşekkürlerimizi iletiyoruz" dedi. 
 
"Çok bekledik"
Çeşme'ye termal turizm hayaliyle TETUSA'nın kuruluşuna öncülük yapan ve yıllardır mücadele eden duayen sanayici Şinasi Ertan, kararı sevinçle karşıladıklarını ancak bu kadar beklemeyi hak etmediklerini söyledi. Ertan, "Tabi sonuç iyi ama bizi yıllardır beklettiler. Çok bekledik. Sağlık Bakanlığı hastane yapacak diye Maliye Bakanlığı izin verdiği halde beklettiler bizi. Ama nihayet istediğimiz oldu" dedi. 
TETUSA Yönetim Kurulu Üyesi olan duayen sanayici Uğur Yüce de bakanlığın kararının kendilerini sevindirdiğini belirterek, yatırımın bir an önce tamamlanması için çalışacaklarını söyledi. 
 
Tasfiyeyi bile düşünmüşlerdi
TETUSA serüveni 2005'de başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çeşme'de termale dayalı turizm yatırımlarının yapılmasını önerince Çeşmeli ve İzmirli bir grup girişimci, Balçova Termal modelini Çeşme'ye taşımaya karar verdi. 60 girişimci bir araya gelerek TETUSA'yı kurdu. İlk etapta 600 bin lira sermayeyi bir araya getiren grup, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Çeşme'de 8 ayrı bölgede ihaleye çıkardığı turizm bölgelerine teklif vermeyi planladı. Ancak şartnamede 250 milyon dolarlık teminat istenince buraya teklif veremedi. Bu arada firma bankada faizde bekleyen para sayesinde vergi rekortmeni olmayı başardı. Yarımadada bir çok araziye bakan grup, Çeşme Belediyesi'nin Ilıca'daki arsası, Aya Yorgi'de 80 dönümlük bir arsası üzerinde çalıştı. Ancak tarihi ve doğal SİT nedeniyle istenen adımlar atılamadı. En son Alaçatı'da 85 dönümlük Hazine ve Alaçatı Belediyesi'nin mülkü olan arazisi üzerinde karar kıldı. Ancak Hazine'nin görüş sorduğu Sağlık Bakanlığı burada özel sektörün sağlık yatırımı yapamayacağı görüşünü bildirince, TETUSA'nın hayalleri suya düştü. Geçtiğimiz yıl firma ortakları bir genel kurul yaparak tasfiye kararı almayı bile düşündü. Ancak genel kurulda mücadeleye devam etme kararı çıktı. 
 
TETUSA'nın ortakları arasında kimler var?
Şinasi Ertan, Veysi Öncel, Erdoğan Tözge, Necdet Yorgancıoğlu, Bülent Veryeri, Uğur Yüce, Levent Köstem, Oğuz Özkardeş, Lucien Arkas, Muhittin Dalgıç, Bedri Artut, Salih Esen, Enis Özsaruhan, Samim Sivri, Ünal Atalay, Mehmet Tiryaki, Tamer Taşkın, İlhan Gürel, Haluk Özsaruhan, Timur Ömürgönülşen, Avram Sevinti, Gönül Altınkapı, Önder Türkkanı, Muammer Ekrem Oran, Ali Veryeri, Aydın Alam, Ayşe Demet Özbilgin, Bedriye Tiryaki Mencik, Çiğdem Sebik, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Çeşme Jeotermal, Gamze Karadede.
 
Termal merkezde neler olacak
- Spor sahaları
- Oyun parkı
- Aquapark
- Masaj salonları
- Normal ve termal yüzme havuzları
- Tedavi merkezleri
- Rehabilitasyon merkezleri
- Ağır hastaların kalacağı 50 yataklı konaklama merkezi
 
Çeşme ne kazanacak?
- Çok ihtiyaç duyulan bir tesis kazanılacak
- Turizmin 12 aya yayılması için bir kapı daha açılmış olacak
- İlçe alternatif bir turizm modeliyle tanışmış olacak
- Yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlanacak
 
Yeni Asır