Konut Haberleri
29 Ağu 2017 10:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:23

Cepten en az bin 100 lira çıkacak

Devlet ve özel yurtların dolması nedeniyle milyonlarca öğrenci barınma ihtiyacını karşılamak için kiralık ev arayışına girdi. Yapılan hesaplara göre ev kiralayacakların cebinden, aidat dahil ayda en az bin 100 lira çıkacak.

Cepten en az bin 100 lira çıkacak
Hayallerine bir adım daha yaklaşan milyonlarca üniversiteli öğrenci konaklama ihtiyacı için ev kiralamaya yöneldi. Halihazırda bulunan devlet ve özel yurtlarrın bir çoğu kontenjanlarını doldurdu. Kiralık ev tutmak zorunda kalanların cebinden, aidat dahil ayda en az bin 100 lira çıkacak.

En yükseği 3 bin 500


50’den fazla üniversitenin bulunduğu İstanbul bu yıl da adayların akınına uğradı. Yaklaşık 100 bin yeni öğrenci bayramdan sonra İstanbul’un yolunu tutacak. İster burslu olsun ister burssuz on binlerce öğrenciye ev sahipliği yapan bu şehirde eğitim kadar barınma ve yeme içme konusu da önemli yer tutuyor. Kira değerinin Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiği İstanbul’da en düşük kira değeri 700 lira olurken,  kirası en  yüksek daire 3 bin 500 lira ile Beşiktaş’ta yer alıyor.  İstanbul’daki üniversitelerin bulunduğu semtlerdeki kira değerleri ise eylül ayında en az yüzde 10 artacak.

Yarı yarıya düşürüyor

Bu yıl konut arzının fazlalığı ve kiralık ev sayısının artmasından dolayı öğrenciler geçen yıla göre daha avantajlı. Konutunu öğrenciye kiralamak isteyen ev sahipleri ise aidat ve diğer sabit masraflardan kurtulmak için zaman zaman depozito bedelini yarı yarıya düşürüyor.

Öğrenci evleri ilgi görüyor

Kiralar her şehirde farklılık gösterse de öğrenciler ‘öğrenciye ev vermeyen ev sahibi’ klişesine her yerde rastlayabiliyor. Birkaç öğrenci birlikte ev tuttuklarında ise ev giderleri ve kira bölündüğü için ekonomik olarak öğrenciyi rahatlatıyor. İstanbul’da kiralar 700 liradan başlıyor, 4 bin liraya kadar çıkıyor.  Fiyatlar Ankara’da 750-3 bin lira arasında, İzmir’de ise  600 lira ile 4 bin lira arasında değişiyor.