Konut Haberleri
22 Eki 2015 15:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:37

Cep yakmadan ev ısıtmanın yolu

Doğu'da hava sıcaklığı gece 3 dereceyi buluyor hal böyle olunca vatandaşlar da kombilerini yakmaya başladı. Uzmanlara göre bakımı yapılmamış kombi, vatandaşın evini ısıtacağına kesesini yakıyor!

Cep yakmadan ev ısıtmanın yolu
Havaların soğumasıyla birlikte kombiler yakılmaya başlandı. Makine Mühendisi Emrah Koçak, yıllık bakımı yaptırılmayan kombilerin verim kaybının yanı sıra faturaların kabarık gelmesine neden olacağını belirterek, "Bakımı yaptırılmayan kombi cep yakar." dedi.

Kombilerin ömrünü kısaltıyor

Doğu'da kışın sezonunun kayıpı çaldığı şu günlerde hava sıcaklığı gece 3 dereceye kadar düştü. Soğuklarla birlikte kombiler de kullanılmaya başlandı. Kombi arıza vermediği müddetçe yetkili servis çağrılmıyor. Ancak, kışlık bakımı yaptırılmayan kombi, doğalgaz tüketimini artırıyor, ısı verim kaybının yanı sıra ortalama 10 yıl olan ekonomik ömrü de yarıya düşüyor.

Faturayı kabartıyor

Tulu Doğalgaz Mühendislik çalışanı Makine Mühendisi Emrah Koçak, kombi ve tesisatın sağlıklı çalışıp, uzun ömürlü olması için gerekli teknik bakımın yaptırılması gerektiğini söyledi. Koçak, bakımı yaptırılmayan kombinin 'cep yaktığını' ifade etti. Yaz mevsimi boyunca çalıştırılmayan kombinin mutlaka uzman servis görevlisine bakımının yaptırılması gerektiğine dikkat çeken Koçak, şunları kaydetti: "Maalesef toplum kombi bakımı konusunda gerekli duyarlığa sahip değil. Kombi arıza vermedikçe, cüzi maliyetten kaçınılarak bakımı yaptırılmıyor. Bakımı yaptırılmayan kombinin verimi düşüyor, daha fazla doğalgaz tüketimine neden oluyor. Bu da faturanın kabarık gelmesine neden oluyor. Teknik servis görevlisine kombi temizletilmeli, bakımı yaptırılmalı. Tüketici, yetkili servis görevlisine 'bakımın içeriği nedir, nelere bakacaksınız?' sorularını sormalı. Tam teşekküllü bakım yaptırılmalı."

Kar edeceğim diye vana kapatmak yanlış

Doğalgaz tüketiminde ve kombi kullanımında vatandaşların 'kullanılmayan odaların petek vanalarının kapatılarak doğalgaz tüketiminden kar edileceği' düşüncesinin yanlış olduğunu da vurgulayan Koçak, şöyle konuştu: "Kullanılmayan odaların kalorifer peteklerine sıcak su gönderilmeli. Veya termostatlı vanalar kullanılmalı. Termostatlı vana ile kalorifer peteklerine kombi sıcaklığında bağımsız olarak belli bir sıcaklıkta su gönderilir. Bu sayede peteklerin içindeki suyun donmaması ve tesisatın zarar görmesi önlenmiş olur."

Katkı maddeleri verimi düşürüyor

Koçak, kombilerde donmaya karşı koruma sisteminin bulunduğunu dile getirdi. Kombilerin elektrik kesintisi olmadıkça donmalarının mümkün olmadığını da sözlerine ekleyen Koçak, "Kombi elektrik bağlantısı kesilmedikçe donmaz. Piyasada kombi koruyucu solüsyonlar, antifriz satılmakta. Kombilere bu solüsyonların konulmasının faydası yok. Aksine bu katkı maddeleri verimi düşürüyor." açıklamasında bulundu.