Konut Haberleri
06 Ara 2014 12:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:15

Cep vergisine zam yolda

Yolcu beraberinde gelenler hariç, cep telefonu ithalatı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında artarak 12.2 milyon adet olunca yerli sanayici artan ithalatı şikayet etti.

Cep vergisine zam yolda
Ekonomi Bakanlığı tarafından açılan soruşturma kapsamında artan ithalatın yerli üretimde bir zarara yol açıp açmadığı incelenecek. Soruşturma sonucunda cep telefonlarının gümrük vergisinde artış gündemde.

Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yerli üreticiler tarafından ekonomi bakanlığı’na yapılan başvurunun değerlendirilmesi sonucunda cep telefonlarının ithalatında, korunma önlemi soruşturması başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:
“İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Mevzuat çerçevesinde açılan sözkonusu soruşturma anılan mevzuat çerçevesinde İthalat Genel Müdürlüğü’nce yürütülecektir. Soruşturma sürecinde artan ithalatın yerli üretimde bir zarara yol açıp açmadığı hususu değerlendirilecek ve ilgili mevzuatta bulunan şartların gerçekleştiğinin tespit edilmesi halinde ithalatta korunma önlemi uygulanabilecektir. İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Mevzuat çerçevesinde korunma önlemi gümrük vergisinde artış yapılması, ek mali mükellefiyet getirilmesi, miktar/değer kısıtlaması, tarife kontenjanı uygulaması veya bunların birlikte uygulanması şeklinde olabilmektedir.”

İthalat yüzde 15 arttı
Açıklamada, sürekli artan cep telefonu ithalatı konusunda da şu bilgiler verildi:
“Yolcu beraberinde gelenler hariç olmak üzere, cep telefonu ithalatı 2013 yılında bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 15 oranında artarak 12.2 milyon adet olarak gerçekleşmiş ve ithalat değeri 2.7 milyar dolara ulaşmıştır. 2009-2013 arasında ithalat toplam yüzde 11 oranında artmıştır. 2013 ve 2014 yılları ilk 9 aylarında ithalatta bir önceki yılların aynı dönemine göre sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 0.5 oranında artış gerçekleşmiştir. 2014 yılı ilk 9 ayında ithalat 8.6 milyon adet olmuş ve ithalat değeri yaklaşık 2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.”