Konut Haberleri
07 Kas 2017 08:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:32

Cazibeli yatırımlar 8 aydır bekliyor

Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ili kalkındırmak adına hayata geçirilen 'Cazibe Merkezi' programında sonuçlar hala açıklanmadı. Yatırımcılar, şubat ayından beri başvuru sonuçlarını bekliyor.

Cazibeli yatırımlar 8 aydır bekliyor
Başbakan Binali Yıldırım tarafından duyurulan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde özel yatırım teşvikleri verilmesini öngören Cazibe Merkezleri Programı'nda, yatırımcılar şubat ayından bu yana başvurularının sonucunu bekliyor.

Toplam 92 milyar liralık yatırım ve 365 bin kişilik istihdam öngören yatırım başvuruları Başbakanlık tarafından titizlikle inceleniyor. Ancak incelemenin uzaması, zaten yatırıma ihtiyaç duyulan bölgede yapılacak yeni yatırımların da beklemeye geçmesine yol açtığı ifade ediliyor.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan 23 il için 92 milyar liralık yatırım başvurusu gelirken, yatırımlara verilecek destekler için 2017 yılı bütçesinden de kaynak ayrılmıştı.

Kalkınma Bankası güçlendirildi

Aradan geçen zaman diliminde, programın sekretaryasını yürütmek üzere görevlendirilen Türkiye Kalkınma Bankası'nın sermayesi güçlendirildi.

Program kapsamında, İmalat sanayiindeki yeni yatırım projeleri ile yatırım süreci devam eden, yarım kalmış ya da yatırım aşaması tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçmemiş veya kısmen geçmiş yahut başka sebeplerle faaliyet göstermeyen veya işletme sermayesi ihtiyacı olan imalat sanayii tesisleri faydalanacak. Ayrıca bu illerdeki çağrı merkezi ve veri merkezine yönelik yeni yapılacak yatırım projeleri de destek unsurlarından yararlanabilecek.

Cazibe Merkezlerinin koordinasyonu ilk olarak Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'a verilmişti. Başvurular için öngörülen süre dolduktan sonra ise Başbakan Yardımcılığı bünyesindeki, Kalkınma Bankası'nın uzmanları sahaya inerek başvuruların tamamını yatırım yeri ve firma bazında incelemeye tabi tuttu. Bu incelemeler de Haziran ayı itibarıyla tamamlanarak sonuçlar Başbakanlığa iletildi. Bu süreçte, kabinede yapılan mini revizyonun ardından, 8 Ağustos'ta Başbakanlık Genelgesi ile Cazibe Merkezleri Programının koordinasyonu görevi, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'a bağlandı.