Kent Haberleri
23 Kas 2020 08:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2020 09:23

Çanakkale Köprüsü de gayrimenkul fiyatları da yükseldi

Çanakkale Köprüsü bölgede gayrimenkul fiyatlarını uçurdu. Tarla, arsa ve ev fiyatları er az yüzde 100 arttı.

Çanakkale Köprüsü de gayrimenkul fiyatları da yükseldi

Çanakkale Boğazı'na inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nden dolayı tarla ve konut fiyatlarında büyük artış yaşandı. Özellikle köprünün Asya ayağının bulunduğu Lapseki ilçesi ve Avrupa ayağının bulunduğu Gelibolu ilçesi çevresinde arsa ve tarla fiyatları yüzde 100'ün üzerinde bir artış gösterdi.

Köprünün Gelibolu tarafında 50 ila 55 lira olan arsa metrekareleri 100 liraya, boğaz görenlerde ise 2 bin liraya kadar çıkıyor. Çanakkale merkezde ise konutta yüzde 100, arazilerde yüzde 150 civarında artış yaşandı. 

1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapıldığı Lapseki ve Gelibolu ilçeleri ile çevrelerindeki köylerde bulunan arsa ve tarlalar, özellikle İstanbul’da yaşayanlar tarafından büyük talep görüyor.

1915 Çanakkale Köprüsü, sadece Gelibolu ve Lapseki’deki arsa ve tarla fiyatlarını değil, kentin tamamındaki gayrimenkullerin fiyatının artmasına neden oldu.

Yaşanılabilir en iyi kentler arasında gösterilen Çanakkale’ye talebin artması nedeniyle arsa, tarla ve konut fiyatları her geçen yıl katlanarak arttı.

Ancak emlakçılar, gayrimenkul fiyatlarının halen alınabilir düzeyde olduğunu ve alanların da kesinlikle zarar etmediğini belirtiyor.

DEPREM SONRASI KÜÇÜK ARAZİLERE TALEP

Çanakkale Elektrik ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda emlakçıları temsil eden Emine Özcan, gayrimenkul fiyatlarının anormal bir şekilde yükseldiğini söyledi. Çanakkale’ye çok fazla talep olduğunu ifade eden Özcan, “Hatta depremden sonra küçük arazilere daha fazla talep var. Konut olarak da gayrimenkul piyasası olarak da alanın hiçbir şekilde zarar etmeyeceği bir ildeyiz. Güzel ve özgür bir şehirdeyiz. Köprü yapıldıktan sonra tabi ki İstanbula ulaşım kısalacak. Geçiş güzergahı olduğumuzdan dolayı bir talep oluştu." dedi. 

Emine Özcan, doğalgazın gelmesiyle birlikte Çanakkale'nin yazlık semtleri olan Dardanos ve Güzelyalı’da fiyatların yüzde 100 oranında arttığını söyledi. Özcan, şöyle konuştu:  "Ama ona rağmen talep hala devam ediyor ve edecek. Güzelyalı’daki yazlık fiyatlarımız bundan bir yıl önce 350 bin lira civarındaydı. Şu anda yüzde 100 artış ile 700-750 bin civarında. Arsa talebi var, ona rağmen arsamız yok. Yok satıyoruz. İlimizin her tarafı için durum aynı. Karacalar köyü mesela çok uç noktamız, orada da talep var. Lapseki, İntepe ve Bayramiç’te de var. Bayramiç’te kır olan arazilerimizin dönüm fiyatı bile yüzde 300 arttı." 

KONUTTA YÜZDE 100 ARAZİDE YÜZDE 150 ARTIŞ

Çanakkale'de konutta yüzde 100, arazilerde yüzde 150 civarı artış olduğunu kaydeden Emine Özcan "En fazla 1+1 de taleplerimiz var. Şehir merkezinde 200 bin liranın altında asla yok. Bunlar geçen yıl 100-110 bin civarındaydı. 2+1’lerimiz kent merkezinde 400 bin lira civarı hatta üzerindeydi. 3+1’lerimizin fiyatı ortalama 650 bin ile 1 milyon 200 bin lira arası.” dedi. 

YATIRIMCI TALEPLERİ ÇOK FAZLA

1915 Çanakkale Köprüsü’nün Avrasya yakasında bulunan Lapseki ilçesinde faaliyet gösteren emlakçı Burhan Kaya ise, “Lapseki konum itibariyle hemen boğazın karşı tarafında kalıyor. 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş güzergahında. Arazi satışları bölgemizde hızla devam etmekte. Bölgemize Türkiye’nin her tarafından yatırımcı talepleri çok fazla geliyor.

Gerek arsa gerekse tarla olarak. Burada arazi fiyatları her geçen gün değişkenlik gösterse de yine de 2016’dan sonra hali hazırda alınabilecek fiyatlar her zaman devam ediyor.

Köprü yapımı başladıktan sonra tarlada dönüm, arsada metrekare birim fiyatları olarak değerlendirirsek eğer; yüzde 150’nin üzerinde, kimi yerde yüzde 200 ve yüzde 300’lere ulaşan değer artışı yaşanmakta. Bu artışlar mümkündü oldu ama hala alınabilecek seviyede. Hala talep var. Türkiye’nin hemen hemen her yerinden talep var, gelmeye de devam ediyor. Biliyorsunuz pandemi de çok etkiledi. Örneğin 5 ila 10 arası dönüm fiyatı değişirken, bugün bölgemizde Lapseki’nin köyleri dahil olmak üzere en düşük tapu; dönümü 5 bin liradan başlayıp, boğaz yakasına geldiğimizde 300 bin liraya çıkar oldu. 50 ila 55 lira olan arsa metrekareleri de şu an en düşük köy merkezleri dahil olmak üzere metrekaresi 100 liradan boğazın konumuna göre maksimum 2 bin liraya kadar değişiyor.

KÖPRÜ BİTİNCE DE ARTACAK

Burhan Kaya, fiyatların köprü bittikten sonra da artmaya devam edeceğini öngördüklerin ibelirterek "Bölge sürekli artış gösterecek. Bu bölge proje bölgesi. Bölgede proje bitmiyor. Çanakkale yatırım açısından sürekli artış gösteren bir bölge” dedi.