Mimari
27 Mayıs 2019 12:00 Son Güncelleme: 27 Mayıs 2019 12:07

Cam balkon için komşu onayı şart!

Sitede toplu olarak gerçekleştirilmeyen ve kişilerin özel tercihleri olarak uygulanacak durumlarda dikkat etmesi gerekiyor. Bu durumda cam balkon yaptırmak istenildiğinde komşulardan izin alınması gerekiyor.

Cam balkon için komşu onayı şart!

Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde okuyucusunun sorduğu ''Sitede oturuyorum. Dairemde tadilat yapmayı planlıyorum. Cam balkon yaptırabilir miyim?'' sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...

Yıllardır bir sitede oturuyorum. Dairemde tadilat yapmayı planlıyorum. Özellikle cam balkon yaptırmak istiyorum. Ne yapabilirim? Bunun için izlemem gereken bir yol var mıdır? 

Sitede toplu olarak gerçekleştirilmeyen ve kişilerin özel tercihleri olarak uygulanacak durumlarda dikkatli olmak gerekiyor. Yargıtay (18. Hukuk Dairesi 2015/6244 Esas ve 2016/2299) kararına göre, dış cepheye bakan kapı, pencere, balkon ve koridorlar ortak alan olarak adlandırılıyor. Site içerisinde yer alan balkonların raylı bir sistem üzerine oturtulup kapatılması ve çevrelenmesi ise ancak maliklerin 5'te 4'ünün onay imzası üzerine olabiliyor. Bu durumdan bağımsız olarak cam yaptırırsanız, 'kat malikleri olarak iznimiz yok' ya da 'yapılan cam balkon mimari projeye aykırı' ifadeleri ile balkonu eski haline getirtebilirler. En sağlıklısı, maliklerden izin alarak gönül rahatlığı ile isteğinizi yapmaktır. Noterde düzenlenen 5'te 4'lük onay dilekçesi ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda komşularınızla aranız bozulmaz hem de içiniz rahat olur..