Ekonomi
06 Haz 2016 12:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:24

Çalışmadan 7.250 lira kazanmaya 'Hayır' dediler

İsviçre'de çalışan çalışmayan herkese verilmesi için 2.500 maaşa referanduma gidildi ve 'Hayır' cevabı çıktı...

Çalışmadan 7.250 lira kazanmaya 'Hayır' dediler
Yaşam kalitesinin yüksekliğiyle bilinen İsviçre, vatandaşlarına 2 bin 200 Euro maaş vermek için referanduma gitti. İsviçrelilerin yüzde 78’i bedava yaşama ‘hayır’ dedi.

Gelişmiş ilkelerin başında gelen İsviçre işsizlik parası, sosyal yardım parası ve emekli maaşı yerine İsviçre’de yaşayan herkese kayıtsız şartsız ayda yaklaşık 2 bin 200 Euro (yaklaşık 7 bin 250 lira) temel gelir ödenmesini düzenlemek için referanduma gitti. Devlet kayıtsız şartsız her yetişkin için ayda 2 bin 500, her çocuk için ise 625 İsviçre Frangı temel gelir ödemek istedi.

Dün İsviçre’de yapılan referandumda halk 2 bin 200 Euro (7 bin 250 lira) maaşı reddetti. Referandumda İsviçrelilerin yüzde 78’i bedava yaşamı reddederken, yüzde 22’lik kesimi ise ‘evet’ dedi. Yasa kabul edilseydi dünyada bir ilk olacaktı. Referandumdan önce Kamuoyu Araştırma Enstitüsü gfs.bern’in yaptığı bir ankete göre yaklaşık 5 milyon seçmenin yüzde 70’inden fazlası kayıtsız şartsız temel gelir önerisine karşı çıktığını dile getirmişti.

Söz konusu öneri geçen haftalarda İsviçre’de hararetli tartışmalara neden olmuş, İsviçre hükümetinden, parlamentodaki tüm partilerden ve ekonominin ileri gelen isimlerinden ağır eleştiri almıştı. Uzmanlar, fikrin tehlikeli olduğu nu söylüyor. Finanse edilmesinin mümkün olmadığı ve vergilerde çok büyük artışa neden olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor. Öneriyi savunanlar ise fikrin “dördüncü sanayi devrimi nedeniyle ortaya çıkan işsizlik sorununa yanıt” olduğu görüşünde.

Temel gelir girişiminin savunucularından Philip Kovce “Referandumla temel gelir tartışmalarının önümüzdeki yıllarda devam edeceğinin sinyalini vermek istedik” açıklamasını yapıyor. Girişimin direktörü ekonomist ve psikolog Daniel Straub ise kayıtsız şartsız temel gelir uygulamasının hayata geçirilmesinin uzun vadeli siyasi bir süreç olduğunu savunuyor.