Konut Haberleri
30 Oca 2016 09:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:01

Çalışanlara müjde! Tazminatlara zam!

1 Ocak 2016 itibariyle artan asgari ücret, çalışanın tüm hakedişlerini artırdı. Buna tazminat ve emeklilik maaşı da dahil...

Çalışanlara müjde! Tazminatlara zam!
İşte Sabah yazarı Faruk Erdem'in yazısı: 
Asgari ücret yılbaşından itibaren brüt bin 647, net bin 300 lira olarak uygulanıyor. Yeni rakamlar ve yüzde 30'luk artış işsizlik maaşından doğum borçlanmasına birçok ödemeyi de etkiliyor. En önemlilerinden birisi de kazanca esas tutarlar. Yani işverenlerin çalışanların kazançlarını SGK'ya bildirdikleri taban ve tavan ücretler değişti. Bu, kısa vadede tazminatları artırırken uzun vadede emekli maaşlarını yükseltiyor. Emekli maaşları prime esas kazançlardan hesaplanıyor. Bu kazançlar ne kadar yüksek olursa maaşlar da o derece artıyor.

İşte hesaplama
Geçen yıl 1.273,50 lira kazanç gösterilen bir işçi için taban ücret 1.647 lira oldu. Bu da günlük 54 lira 90 kuruş. Tavan ücret ise bunun 6.5 katı olarak hesaplanıyor. O da geçen yıl 8 bin 277 lira 75 kuruş iken bu yıl 10 bin 705 lira 50 kuruş oldu. Bu yaklaşık 2 bin 500 liralık artış, çalışanların daha çok prim ödeyebileceği dolayısıyla emekli maaşlarını artırabileceği anlamına geliyor. Ancak buradaki yüzde 30'luk artışın birebir yansıması söz konusu değil. Çünkü hesaplama yapılırken aylık bağlama oranları ile birlikte bu kazançların ortalamaları alınıyor.

Devamsızlığa kovulma
İşverenin işe mazeretsiz gelmeyen veya iki gün üst üste çalışmayan işçi için tazminatsız atma hakkı var. Ama belli şartlar gerekiyor. İşveren ile çalışanların en çok tartıştıkları konuların başında işe devamsızlık geliyor. İşçiler hangi şartlarda işe gelmeyebilir, mazeret yoksa neler olur bilmekte fayda var. Öncelikle işçinin mazeretsiz işi terk etme ya da gelmeme hakkı yok. İşçiler geç kalır ya da devamsızlık yaparlarsa kanunlar patrona bazı haklar veriyor. İşçi haklı bir sebebe dayanmaksızın art arda 2 gün devamsızlık yaparsa, ya da bir ayda 3 gün sebepsiz devamsızlık gerçekleştirirse iş akdinin tazminatsız ve derhal feshi hakkı patrona veriliyor.