Ekonomi
12 Eyl 2015 10:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:23

Çalışanlar dikkat! Emekli maaşınızı artırmanın yolu

Emekliliği durdurup normal çalışan statüsüne geçtikten sonra tavandan yatırılan prim, yeniden emekli olunduğunda maaşı artırıyor. Bu şekilde istifa ederek tazminat da alınıyor

Çalışanlar dikkat! Emekli maaşınızı artırmanın yolu
Emekli olup çalışmaya devam edenler dikkat! Aldığınız emekli maaşını artırmanız mümkün. Bunun yolu, emekli aylığını bir süre kestirip tavandan prim yatırmaktan geçiyor. Emekliliği durdurup normal çalışan statüsüne geçtikten sonra tavandan yatırılan prim, yeniden emekli olunduğunda maaşı artırıyor. Emekliliği durdurup bir süre sonra yeniden emekli olmak, istifa halinde kıdem tazminatı yolunu da açıyor. İşyerinden kıdem tazminatını alarak ayrılmak isteyen çalışan emekliler, emekli aylıklarını kestirip normal çalışmaya dönme talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe verebilir. 2-3 ay böyle çalıştıktan sonra yeniden emeklilik dilekçesi verdiklerinde, kıdem tazminatlarını alabilirler. Böylece 2-3 aylık emekli aylığı kaybı yaşamalarına karşın, hem kıdem tazminatına kavuşmuş olurlar hem de önceki emekli aylıkları artarak yeniden bağlanır.

İş Kanunu'na göre; emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederken işveren tarafından işten çıkarılan ya da haklı bir nedenle istifa eden tüm işçiler, diğer çalışanlar gibi kıdem tazminatını cebine koyabiliyor. Emekli olduktan sonra çalışanlar, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek de ayrılıp kıdem tazminatını alabiliyor. Uzun süreli tedavi gerektiren bir sağlık sorunu olan, rapor alarak iş akdini feshedebiliyor. Emekli aylığı almakta iken çalışmaya devam edenlerin ihbar tazminatı hakları da diğer işçilerle aynı hükümlere tabi. Kıdem tazminatını almadan emekli olup çalışanların ihbar tazminatında, emeklilik öncesindeki çalışma süreleri de dikkate alınıyor. Kıdem tazminatını aldıktan sonra aynı işyerinde veya başka bir işte çalışanların ihbar tazminatı hesabında ise sadece emeklilik sonrası sürelerdeki çalışmalar dikkate alınıyor.