Konut Haberleri
13 Ağu 2014 08:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:40

Çalık–Varyap, Lopez’e tazminat ödeyecek

Finans merkezinin kalbinde inşa edilen Metropol İstanbul'da işler karıştı. Dünyaca ünlü pop star Jennifer Lopez'in de daire sahibi olduğu projeden kötü haberler geliyor

Çalık–Varyap, Lopez’e tazminat ödeyecek
Ataşehir’de yapılacak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi sınırları içinde yer alan en büyük özel gayrimenkul projesi Metropol İstanbul’da işler planlandığı gibi gitmiyor.

Emlak Konut GYO ve Varyap–Gap İnşaat Ortak Girişimi tarafından hayata geçirilen projenin Ocak 2015′te tamamlanması gerekiyordu. Ancak 7 Aralık 2012 tarihinde temeli atılan projede inşaat ilerleme seviyesi henüz yüzde 20′lerde. Başta dünyaca ünlü şarkıcı Jennifer Lopez olmak üzere Metropol İstanbul’dan konut ve ofis satın alanlar gayrimenkulleri ne zaman teslim edileceği henüz bilinmiyor. Emlak Konut GYO ve Varyap – Gap İnşaat ortaklığı geç teslim nedeniyle alıcılara tazminat ödeyecek.

Albaraka da ortak oldu

İstanbul Finans Merkezi’nin içerisinde yer alan ve TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO’ya ait 99 bin metrekare arsa üzerinde hasılat paylaşım modeli ile hayata geçirilen proje için düzenlenen ihaleyi Çalık Holding’in şirketi GAP İnşaat ve Varyap ortaklığı kazanmıştı.

Bin 851 bağımsız üniteden oluşan projenin 1,5 milyar liralık yatırım bedeli bulunuyor. Projenin yüzde 43.15’i Emlak Konut GYO, geri kalan yüzde 56.85’i ise eşit paylaşımla Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi’ne aitti. Varyap geçtiğimiz günlerde sahip olduğu hisselerini yarısını Albarakatürk bankasına sattı.

Sayıştay uyarmıştı
Metropol İstanbul’un Ocak 2012′de yapılan lansman toplantısında konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum projenin 2014 yılında tamamlanacağı ve tüm fonksiyonları ile 2015 yılı başında hizmete açılacağını açıklamıştı.

Emlak Konut GYO’nun geçtiğimiz hafta yayınladığı 2014 yılının ilk 6 ayına ilişkin faaliyet raporunda proje bitiş tarihi 19 Ocak 2015 olarak görünüyor. Yine aynı rapora göre, 30 Haziran 2014 tarihi itibariyle projedeki inşaat ilerleme seviyesi yüzde 19 düzeyinde. Teslim tarihine 5 ay kaldığı dikkate alındığında projenin geriye kalan yüzde 80′lik bölümünün bu sürede bitirilmesi mümkün görünmüyor.

Alıcılar teslimdeki gecikmenin yarattığı maddi zararının karşılanması için dava açabilecek. Geçtiğimiz yıllarda geç teslim nedeniyle Sayıştay tarafından defalarca uyarılan Emlak Konut GYO ve iş ortakları inşaatı süresinde tamamlamadıklarından dolayı milyonlarca liralık tazminat ödeyecek.

Recep Tayyip Erdoğan: Tarih sizi affetmeyecek

Metropol İstanbul projesinin yükseleceği arazi Emlak Konut GYO’ya geçtikten sonra imar planlarında değişiklik yapıldı. “Merkezi İş Alanı” lejantında kalan ve 1.50 emsal hakkı bulunan 99 bin 108 metrekarelik arazi İstanbul Finans Merkezi projesine dahil edildi. İmar planlarında yapılan düzenlemelerle arazi üzerindeki emsal hakkı 2,32′ye çıkarıldı. Ardından plan notlarıyla emsal fazlası 470 bin metrekare inşaat yapılmasının önü açılarak 700 bin metrekare inşaat yapılmasına izin verildi.

Metropol İstanbul’da yer altında 200 bin metrekarelik alışveriş merkezi inşa edilirken, yer üstünde ise 250 metrelik gökdelenle Avrupa’nın en yüksek binalarından birisi yapılıyor.

Başbakanlık’a bağlı TOKİ’nin iştiraki Emlak Konut GYO marifetiyle 150 bin metrekarelik inşaat hakkının 700 bin metrekareye çıkarılması akıllara Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl yaptığı bir konuşmayı getirdi:

“Çok yüksek binalar inşa etmeyi maharet sayıyorlar. Ben yüksek bina inşa etmeyi doğru bulmuyorum. Şu anda plan notlarıyla emsallerle oynayanlar var. Plan notlarıyla oynayarak biz bunu 6’ya 7′ye çıkarıyorsanız tarih sizi affetmez, bu millet sizi affetmez. Asla bunlarla oynama noktasına girmeyin.”

Lopez’i kullanıp pazarladılar

19 Kasım 2012 günü günü Metropol İstanbul satış ofisini ziyaret eden ünlü pop yıldızı Jennifer Lopez Boğaz ve Adalar manzaralı bir daire satın almıştı. Lopez’e düzenlenen törenle temsili anahtar ve tapu verilmişti. Lopez, “Hayran kaldığım bu kentte gelecekte daha çok vakit geçirmek istiyorum. Bu ziyaretlerde de Metropol İstanbul’daki dairemi kullanacağım” demişti.

Daireninin hediye edilmediğini ve özel indirim yapılarak satıldığını açıklayan proje sahipler ilerleyen günlerde yatırımcıların cep telefonlarına “Jennifer Lopez’e komşu olmak istemez misiniz?” mesajları göndererek pazarlama faaliyeti yürütmüştü.
İsmail Şahin/Sözcü