Kentsel Dönüşüm
12 Haz 2014 10:53 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:13

"Cadde'mden elini çek"

Bağdat Caddesi’ndeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arazisinin özelleştirme kapsamına alınması çevre sakinlerinin tepkisini çekti. Sakinler arazinin yapılaşmaya açılacağını söylüyor

"Cadde'mden elini çek"
Kadıköy Bağdat Caddesi’nde yer alan Gıda Tarım ve Hayvancılık İstanbul İl Müdürlüğü arazisi özelleştirme kapsamına alındı. Satışa çıkarılması beklenen 21,5 dönümlük arazinin yapılaşmaya açılacağını savunan çevre sakinleri özelleştirme kararına tepkili. İmza toplayıp süreci durdurmak için dün bölgede eylem yapan aralarında eski Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün de olduğu semt sakinleri, satışa çıkarılması halinde araziyi işgal edeceklerini söylüyor. Bölgedeki emlakçılara göre, arazinin değeri en az 250 milyon dolar.

8 Mayıs’ta yürürlüğe girdi
Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun İstanbul’da bir dizi taşınmazın özelleştirilmesine ilişkin kararı gözlerin Kadıköy Erenköy’deki Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne çevrilmesine neden oldu. Özelleştirme Daire Başkanlığı’nca yayınlanan, 8 Mayıs’ta yürürlüğe giren tebliğe göre müdürlük arazisi varlık satışı suretiyle özelleştirilecek. Özelleştirme işleminin 2 yıl içerisinde tamamlanması ön görülüyor. Söz konusu arazi, 2 parsel üzerinde 21 bin 440 metrekare yüzölçümüne sahip. Arazi, imar planına, “Yönetim Merkezi alanı, İlköğretim tesis alanı ve yol” olarak işlenmiş. Erenköylüler, il müdürlüğüne ait binaların bulunduğu arazinin bölgenin en büyük yeşil alanı olduğu ve satışı halinde bu alanın da yapılaşmaya açılacağı görüşünde. Ziraat Mühendisleri Odası’nın da arasında bulunduğu meslek odaları ile kadıköy belediyesi özelleştirme kararının iptali için yargıya başvuruda bulundu. Park forumlarının da desteğiyle dün müdürlük önünde toplanan çevre sakinleri de satışın durdurulması için eylem yaptı.

‘Gerekirse işgal ederiz’
Ellerinde “Satıla satıla tükeniyoruz”, “Kamu arazileri halkındır, satılamaz” pankartları taşıyan yaklaşık 150 kişilik grup, 2004 yılından bu yana pek çok kez yapılaşmaya açılmaya çalışılan alanın tekrar inşaat riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek imza topladı. Yaklaşık 3 bin 500 imzanın toplandığı eylemde konuşan Kadıköy eski Belediye Başkanı Selami Öztürk, vatandaşlara alana sahip çıkma çağrısı yaparak “Burada nöbet tutmalıyız, o nöbeti sırayla yerine getirmeliyiz, bunlardan netice alınmazsa bu alanı işgal edip günlerce, aylarca bu alanda yatmalıyız” dedi. Eyleme katılan Yüksel Tıroğlu (80) ise, “Bahçemizdeki ağaçlar, çiçekler bozulduğu zaman koşa koşa buraya geldik. Burası sadece Erenköy’ün değil, bütün Kadıköy’ün imdadına yetişen bir yer” diye konuştu.

Süreç Danıştay’da
Özelleştirme kararına sonuna dek itiraz edeceklerini belirten Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise, Milliyet’e şunları söyledi: “Başbakan Erdoğan, 2009 seçimleri öncesi söz konusu arazinin yeşil alan yapılacağını duyurmuştu. Arazi çok uzun bir dönemden bu yana Tarım İl Müdürlüğü’nün kullanımında ancak birden bire mülkiyeti değiştirilerek Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bağlı TTA Gayrimenkul A.Ş.’ye verildi. Daha önceden Mihrimah Sultan Vakfı’na aitti ancak 2004’te hazine mülkiyetine geçirildi. Mutlak suretle yeşil alan olarak kalması gereken bir yer. Çevre halkının endişesi son derece yerinde. Artık süreç geri dönülemeyecek yere doğru ilerliyor. Tapusu da el değiştirdi. Karara itiraz ederek dava açtık. Kültür ve Tabi Varlıklarını Koruma Kurulu’na da müracaat ettik. Sürecin sıkı takipçisiyiz.”

Arazi kabaca 250 milyon dolar ediyor

Alanın ortalama bedelini değerlendiren emlak danışmanları, bölgede arazilerin metrekaresinin 10 bin ila 15 bin dolar arasında değiştiğini belirterek kabaca bir hesapla arazinin tamamının yaklaşlık 250-300 milyon dolar olduğunu
söyledi.