Konut Haberleri
11 Nis 2017 13:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:06

Buzlanmayı önleyen özel kum! İlk kez Atatürk Havalimanı'nda kullanılacak!

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, pistlerin buzlanmasını önlemek için İsveç havalimanlarında kullanılan özel bir kum kullanacak. Bu yöntem ilk kez Atatürk Havalimanı'nda denenecek...

Buzlanmayı önleyen özel kum! İlk kez Atatürk Havalimanı'nda kullanılacak!
Her yıl milyonlarca yolcu karşılayan İstanbul Atatürk Havalimanı'ın kış aylarında buzlanmaması için ilginç bir yöntem geliştirildi...

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, buzlanmaya karşı pistleri ve park alanlarını açık tutabilmek için özel bir kum kullanacak. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, kuzey ülkelerine temsilci göndererek oralarda karla mücadelenin nasıl yapıldığını inceletti.

DHMİ yetkililerinin içinde bulunduğu heyette THY ve yer hizmetleri şirketi TGS'den görevliler de yer aldı. Heyetin İsveç'de yaptığı incelemelerde, Stockholm havalimanında kullanılan özel sıcak bir kumun Atatürk Havalimanı'nda da kullanılması gündeme geldi. Deneme sonunda başarı elde edilirse bu kum tüm hava limanlarında kullanılacak.

Buzlanmayı önleyen kum

İsveç'te kayalar kırılarak yapılan kum 03 ile 05 milimetre çapına getiriliyor. Köşeli olan kum pistlere döküldüğü zaman hem buzlanmayı önlüyor, hem de sürtünme katsayısını artırarak buzda uçakların frenleme mesafelerini düşürüyor. Uçaklara ve uçak lastiklerine zarar vermeyen kum, İsveç'te havalimanları dışında bir çok yerde kullanılıyor.

İlk kez Atatürk Havalimanı'nda

Bu sene Atatürk hava limanında ilk kez denenecek olan kum, pistlere ve park alanlarına uygulanacak. Kurulacak özel bir kazanda 55 derece sıcaklığa gelene kadar ısıtılacak kum, pistlere dökülecek. Denemelerde başarı sağlanması durumunda DHMİ tarafından ithal edilecek kum, Türkiye'de tüm hava limanlarında kullanılacak.