Ekonomi
21 Oca 2020 10:31 Son Güncelleme: 21 Oca 2020 12:16

Büyüme tahmini küçüldü altına ilgi yükseldi

Altın IMF'in küresel büyüme tahminini düşürmesi ile yükseldi.

Büyüme tahmini küçüldü altına ilgi yükseldi

Altın fiyatları, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu yıl için küresel büyüme tahminini düşürmesi ve Çin'de meydana gelen virüs olayının piyasalarda risk iştahını azaltması ile birlikte yükselişini üçüncü güne taşıdı

IMF dünya ekonomisinin 2020 yılında, ticaret belirsizlikleri ve Orta Doğu'daki gerilim ortamında, Ekim ayındaki tahminin hafifçe altında da olsa güçleneceği tahmininde bulundu.

Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, riskten kaçınma eğiliminde görülen geniş tabanlı artışın etkisi ile geriledi. Piyasa katılımcıları bu hareketleri, dört kişinin hayatını kaybetmesi ve sağlık çalışanlarına bulaşmasının ardından hastalığın önceden düşünüldüğünden daha kolay bir şekilde insandan insana yayılabileceği endişelerinden dolayı Çin'de ortaya çıkan koronavirisüne bağlıyorlar. Bu virüs akıllara 17 yıl önce ortaya çıkan SARS salgınını hatırlattı.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek Singapur saati ile 12:25'te ons başına 1,567.05 dolara çıktı.

Singapur'da IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Son SARS benzeri salgından kaynaklanan sağlık ve ekonomiye ilişkin endişeler, Asya piyasalarında riskten kaçınma havasını tetikledi ve Çin'de Ay Takvimine Göre Yemni yıl tatilinde seyahatlerin artacak olması endişelerin daha da artmasına yol açıyor," dedi ve "Bu, IMF'nin küresel görünüm için bir dönüm noktasına ilişkin bir işaret vermeyerek diğer bir aşağı yönlü revizyon yapması ile meydana gelen zemine karşı oldu. Bir ölçüye kadar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Davos'ta gerçekleitirlen Dünya Ekonomik Forumu'nda yapmayı planladığı konuşma da jeopolitik riskler ve iklim değişikliği gibi konulşardan kaynaklanan riskleri ön plana çıkarabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselerek ons başına 18.1428 dolara çıkarken, platin yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,022.24 dolara ulaştı ve palladyum Pazartesi günü ons başına 2,577.27 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 1.1 kayıpla ons başına 2,518.10 dolara geriledi.