Ekonomi
19 Oca 2021 12:24 Son Güncelleme: 19 Oca 2021 12:37

Büyük ofislere son! Rağbet hazır ofislere... Pandemiyla gelen değişim

Pandemiyle birlikte değişen iş anlayışları büyük ofisleri sistem dışına iterken hazır ofislere rağbeti arttırdı. Son dönemde hazır ofisler yüzde 100 kapasite ile hizmet sunmaya başladı.

Büyük ofislere son! Rağbet hazır ofislere... Pandemiyla gelen değişim

Koronavirüs pandemisiyla birlikte özellikle fiziki alanı ofis olan işletmeler büyük alanlardan vazgeçmeye daha küçük ofis anlaşına doğru yönelmeye başladı. Bu yönelişle birlikte daha konforlu ve işletme masrafı düşük olan hazır ofislere rağbet oluştu. Bu rağbetle birlikte hazır ofisler son dönemde yüzde 100 kapasite ile hizmet sunumaya başladı.

Hazır ofislere geçtiğimiz yıl başlayan talebin bu yıl da artarak sürmesi bekleniyor. Daha küçük ofisler, çalışanların evlerine daha yakın ofisler tercih edilmeye devam edecek. Bu konularda çare ürettiği gibi daha ekonomik oldukları için hazır ofis sistemlerine talebin de artarak devam etmesi bekleniyor. 

Dünya gazetesinde hazır ofislerin doluluk oranlarının geçen yıldan başlayarak hızla yükseldiği yazıldı. Habere göre son dönemde hazır ofisler yüzde 100 kapasite ile hizmet sunuyor.

Geleneksel ofislerden farklı olarak, elektrik, su, internet, telefon faturaları hatta asistan ihtiyaçları, hizmet sunan tarafından karşılanan, esnek kiralama ve metrekare kullanımı imkanı sağlayan ofisler, bu kavramda birleşiyor. Ortak bir network ağı da olan hazır ofislerde büyük toplantı odası, teknolojik destek gibi hizmetler de veriliyor. 

Salgınla beraber büyük metrekarelerde çalışma prensibinin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük ölçüde düşüşe geçtiğini vurgulayan Servcorp Ülke Müdürü Damla Özgönül, “Birçok firma evden çalışma veya uydu ofis ile çalışma prensibini benimsedi. Tüm bunlar ve teknolojinin de desteğiyle 2021'de esnek çalışma alanları sektörünün altın çağlarına giriş yapacağını öngörüyorum” açıklamasında bulundu. 

Dağıtılmış ofis yükselecek 

Kovid-19 salgını sonrası kurumların tek merkezli ofislerden dağıtılmış ofis sistemine geçiş yapmaya başlayacağı, bu durumun da merkezi ofisin ağırlığını azaltacağı öngörülüyor. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte ofislerin küçülecek olmasının da ofis gayrimenkulünde boşluk oranlarını artıracağı belirtiliyor. Çözüm olarak alternatif mekanların ortaya çıkacağı ve çok daha deneyim odaklı hizmet sunacağı ifade ediliyor. Bu süreçte özellikle bina sahiplerinin yeni sisteme adapte olarak, yönetim biçimlerini değiştirmesi, uluslararası zincir otel markalarının uyguladığı modeli referans alması önerilerek, “Otel yatırımcısı, işletme markası ilişkisi ofislerde de benimsenmeli” dedi. 

Ofis hizmeti araba kiralama gibi olacak 

HAN Spaces Kurucu ve CEO'su Gizem Burtecin de ofis pazarındaki değişime dikkat çekerek, “Talep tarafı esnekken aynı şekilde arzın da daha esnek olması lazım. Yani şirketler için artık ofise değil, işe odaklanma vakti. Bu . alan tüm dünyada bizim gibi operatörlerin daha fazla uçtan uca hizmetler ve hazır ofisler sunacağı bir modele doğru evriliyor. Ofis de tıpkı araba kiralama gibi bir hizmet alımına dönüşüyor. Bu dönemden itibaren Space as a service' dediğimiz yani yatırım maliyeti içermeyen uçtan uca hizmet kavramının başrolde olduğunu göreceğiz” dedi.