Konut Haberleri
10 Ağu 2014 00:01 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:39

Burası Batışehir! Buradan çıkış yok!

Batışehir'de kasaba büyüklüğünde bir proje yapan Ege Yapı'nın patronu İnanç Kabadayı, 'Otelinden,okuluna,marketinden kreşine kadar vatandaşımız tüm ihtiyaçlarını karşılasın diye yeni bir şehir kurduk' dedi

Burası Batışehir! Buradan çıkış yok!
Batışehir projesiyle Batı’ya göçü başlatan Ege Yapı durmak bilmiyor. Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ile emlakeki.com olarak, hem Batışehir’I hem de gelmiş geçmiş tüm projelerini konuştuk…

n Ege Yapı Group’un kuruluş hikayenizi bize anlatabilir misiniz?
Ben zaten inşaat mühendisiyim. İnşaat üzerine üniversite eğitimin aldıktan sonra yaklaşık 10 yıl profesyonel çalışma hayatım oldu. Bunun akabinde artık kendi ayaklarımızın üzerinde durma niyetiyle Ege Yapı’yı kurduk. Bu da bir 10 yıl önceydi. Süreç içinde sektördeki fırsatları, imkanları değerlendirerek bugünkü noktaya geldik. Şu an yaklaşık 3 bin civarında istihdam sağlayan, 200’e yakın beyaz yakalı olan bir grup haline geldik.

n Grubunuz bünyesinde başka şirketler de var mı mevcut olan?
Var tabi. Ege Yapı, zaten amiral gemisi. Onun dışında İz yapı diye bir şirketimiz var. Bunların haricinde merkeze bağlı Irak’ta ve Suudi Arabistan’da şubelerimiz var.

n Büyük bir şehir olan Batışehir nasıl oluştu?
Batışehir’in doğuşu şöyle; brüt 240 bin metrekarelik bir arazi ihalesini kazandıktan sonra isminden müstesna bu kadar büyük olmalıydı. O zaman zaten Türkiye’nin en büyük projesiydi belki hala daha öyle. Gerçekten Anadolu’da küçük ölçekli bir ilçe nüfusuna denk gelen bir yer neredeyse. Şu an 15 bin kişinin yaşayacağı bir proje oldu. Biz Batışehir’de 7 tane fonksiyonu birleştirdik. Öyle bir şey olmalıydıki orada yaşayan bir insan her türlü ihtiyacını karşılamalı. Buna okul, market, park ve bahçe de dahil. Farklı ölçülerde konutlarımız, rezidanslarımız, ofislerimiz var. A plus(+), A segmentine, B segmentine hitap eden, otelimiz, alışveriş alanlarımız, sosyal alanlarımız var. İsmine, büyüklüğüne ve şanına yaraşır bir proje olsun istedik. Doğa Koleji de açıldı. Otelimiz, Türkiye’ye ilk kez giren Sheraton Four Points olacak. Konutlar noktasında birinci etabı teslim ettik. İkinci etabın teslimleri başladı.

n Aidatlar ne kadar olacak?
Bu noktada çok iddialıyız. Ortalamaya 1.6 lira gibi bir oran geliyor aidata ki, bu bizim en iddialı olduğumuz bölüm. Şu an gerçekten emsalleri ile karşılaştırıldığında rakibi azdır diye düşünüyoruz açıkçası. Şu an için zaten biz projeyi bitirdik. Geriye kalan 2 yıl süresince de bütün yönetimi direct biz yönetiyoruz. 2015 sonuna kadar da bu projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. Bunu nasıl başardık da  iki nokta var. Bir tabi projenin büyüklüğü. İkincisi tabi biz kar amaçlı yapmıyoruz bunu. Tamamen profesyonel kadroları kurduk ve bizim müşteri hizmetleri departmanımız yönetiyor. Bunun için masraf talep etmedik. Tamamen orada bildiğimiz klasik site yönetim organizasyon yapısını oluşturduk ve biz aidat noktasında da iddialıyız yani.

n Son durum nedir projede?
Batışehir Loca’nın lansmanını yaptık. Onun satışları devam ediyor. Yaklaşık 123 tane dükkanımız var. Sonbaharda da dükkanların satışı, kiralama işlemlerini bitirmeyi hedefliyoruz.

n Toplam yatırım nedir Batışehir’de?
Toplam yatırımımız KDV dahil 900 milyon TL civarı.

n Metrekare fiyatları nasıl?
Metrekare fiyatı konut kısmında 4bin 200-4bin 500 TL civarında değişiyor tabi şerefiyeye göre. Rezidans tarafında da 5bin-5bin 500 civarlarında değişiyor. Ofilerde de 6bin-6 bin 500 TL.

n: Peki satışlar nasıl?
Satışlarımız iyi. Daha lansmanda çok iyi bir başarı sağlamıştık. Lansman öncesi hatta 800 konut satmıştık. Şu an yani şöyle söyleyeyim satışa çıkardığımız  kısımlarda satış oranımız yüzde 75 civarındadır.

n Yabancı yatırımcıların ilgisi nasıl?
Kanada vatandaşları da geliyor, Avrupa vatandaşlarına satış yapıyoruz, Körfez’e, Orta Asya’ya satış yapıyoruz.

İşte Ege Yapı'dan yeni projeler
n: Arsa yatırımlarınız var mı?
İ: Kağıthane’de bir projemiz olacak. 60 bin metrekare bir arazide karma proje planlıyoruz. Devam eden bunun dışında işte Kartal’da ofis oalrak İspark, rezidans olarak Pega Kartal var. Fatih’te Emlak Konut’la hasılat paylaşımlı aldığımız konsorsiyum şeklinde bir karma projemiz var. Bir de Beylerbeyi’inde butik bir ofis projesi işimiz var. Toplam yatırım bedelleri de 700 milyon TL.

n Bu kadar proje arasında nasıl dinleniyorsunuz?
Biri 17, diğeri 13 yaşında bir kızım bir de oğlum var. pazarlarım onlara aittir. Elimden geldiğince yurtdışına seyahat etmeye çalışıyorum. Bir taraftan mesleki olarakta kendimizi geliştirmemiz için faydası oluyor. Sosyal sorumluluk derneklerinde faaliyet gösteriyoruz. İstanbul Genç Girişimciler Yönetim Kurulu Başkanlığı devam ediyor.

n  Peki sektör olarak zorlandığınız yerler nelerdir?
Bir şey söylememiz lazım tabi. Büyükşehirlerde arsa üretimi zor biliyorsunuz. Arsa sonuçta bizim ham maddemiz. Nasıl sanayici ne üretiyorsa mesela mobilya üreten ahşap olursa bu mobilyayı yapabiliyor. Bizim içinde arsa bizim hammaddemiz.

Arsa gelişimi ne kadar kolay olursa, maliyetleri ne kadar ucuz olursa o kadar son nihai tüketiciye uygun ürün ortaya çıkar. Arsa geliştirme çok önemli. Onun dışında geçen yılbaşı yürürlüğe giren KDV konusu var. İşte yüzde 18 KDV artı arsa değeri  bin tl üzerinde ise(anlaşılmıyor 31:31) kademelendirildi ama tabi bizim İstanbul merkezdeki her yerde 18 KDV’ye giriyor yeni projelerde. Bizim şu an elimizde Kartal’da ve Batışehir projesinde şu an ürünlerimizde2013 öncesi ruhsatlı oldukları için yüzde 1 KDV ile satıyoruz. Tüketici için bir avantaj da budur aslında. Bu evlerdeki stoklar bitince yani 2015’te bunları çok konuşamayabileceğiz gibime geliyor.

Tabi orada bir kentsel dönüşüm KDV avantajı olacak. Zaten bende onu bir bakıma hükümetimiz bir taraftan kentsel dönüşümü teşvik etmek için de böyle bir şey yaptı diye de düşünüyoruz. Ama bu fırsatları yatırımcı için değerlendirmesi lazım. Etkenlerden değil çünkü nihayetinde bir anda yüzde 17’lik bir maliyet artışına sebebiyet verecek yatırımcı için. Tabi arsa ve vergi yüklerinin hafifletilmesi sektörün hızlanması için yani zaten ekonominin işte büyüme oranlarımızı artırmamız lazım 2023 hedefine ulaşmak için. Bu büyüme oranlarının üzerine çıkmamız lazım. Bunlarda da inşaat sektörü en önemli dinamiklerden biri olacaktır kesinlikle.

n O zaman şunu diyebilir miyiz eldeki stoklar bitince otomatik olarak bütün herkes zam yapacaktır?
Doğal olarak bir zam olacaktır.  Hani yüzde 17 gibi bir zam. Tabi onu bir kısım absorve edecektir. Hepsi aynı anda onu birebir yansıtmayacaktır. Zamanlama o bir süre sonra o eldeki yüzde 1 KDV’li projelerdeki evler.. 2015 ortalarına veye işte o ekonominin gidişine göre bir şey ama kesinlikle bir fırsat barındırdığına inanıyorum yani. Bu KDV’nin maliyetinden faydalanmak isteyenlerin acele etmesinde fayda var.

n Aynı şekilde Suudi Arabistan’da ve Irak’ta da projeleriniz var.
Suudi Arabistan’da yok Irakta. Suudia Arabistan’da şu an pazar araştırması yapıyoruz. Orada şirketimiz kurulu da daha bir faaliyetimiz yok. Türkiye’de özellikle taahhüt işi yapıyoruz özel sektöre. Otel gibi üst düzey hani hem bilgi know-how birikim ihtiyacı olan, hem de anahtar teslim projeler yapıyoruz.

Shangri la otel onlardan biriydi. Yine devamınında da şu an yine aynı grubun Samsun’da Sheraton Otel’ini yapıyoruz taahhüt olarak. Bunu dışında da endüstriyel alanda taahhüt hizmetlerimiz var Irak’ın güney bölgesinde. Endüstriyel petrol boru hatları işte hangar binaları, depolar gibi daha endüstriyel taahhüt işlerimiz var.

Taahhüt alanını daha böyle mücadele veren prestijli işlere şey yapıyoruz. Çok amiral gemimiz gayrimenkul geliştirme ana hedefimiz o gayrimenkul geliştirme. Suudi Arabistan’da dediğim gibi orada şubemiz var. Ama nihayetinde bizim Suudi Arabistan’da bahsettiğimiz Türkiye’de de Kartal’da bir projeyi işte Suudi Arabistan’dan El khan holding diye bir holding ile beraber hasılat paylaşımı olarak yapıyoruz. O grupla beraber başka fırsatlar da kovalıyoruz. İş birlikteliklerimiz var. Onun dışında yine körfezden uzakdoğudan, Amerika’dan da fon veya işte gayrimenkul geliştirici olarak çeşitli gruplar var. Onlardan da görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’de gayrimenkul pazarına her geçen gün bilhassa bu işte konut tarafını merak ediyorlar işin.

n Irak’taki iş hacmi ne kadardır?
İIrak’ta şu an faal olan iş hacmi 100 milyon doların biraz üzerinde.

n Peki fonlardan bahsettiniz hiçbir fon ile ortak olmayı düşünüyor musunuz ve ya böyle bir istek var mı?
 Şu an talep var ama kısa vadede öyle bir düşüncemiz yok. Daha çok farklı modeller üzerinde konuşuyoruz. Daha farklı yani proje bazlı farklı modeller üzerinde konuşuyoruz.

n Peki bu konuştuğumuz modeller ne kadarlık bütçelere sahiptir?
 200-300 milyon dolarlık küçük ölçekli, biliyosunuz fonlar çok küçük ölçeklidir. Orta ve üstü fonlara girmiyor.

nAmerika’mı yoksa?
 Amerikalı var. Uzakdoğulu var. Türkiye’de ofis açmış durumdalar ve ya bir yetkili atamış durumdalar. Her geçen gün artacağına inanıyorum ben yani. Daha da çok gelecekler yani. Onların gelmesi ile beraber müşteriler de gidecekler. Bir de o Türkiye için çok ciddi (vasıf diyor sanırım ama tam anlaşılmıyor 10:17). Körfezdeki, uzakdoğudaki grupların da kendi, işte bir dönem kuzey avrupalılar çok geldiler. Onlarla çok görüştük . Orada ki model biraz daha farklı olduğu için Türkiye çok şey olmadı ama hani bunlar daha ileriki dönemde müşterilerini de getirecekler. Kendi datalarına getiricekler sonuçta çok ciddi bir datası var yani.

n Kentsel dönüşüm son dönemde oldukça gündemde. Fikirtepe vs. gibi bir çok bölgede sirayet ediyor. Ege yapı kentsel dönüşümün bir ucuna giriyor mu?
Kentsel dönüşümde şu an da 2 bölge de çalışıyoruz. Bir Ataşehir’de bir de Sarıyer’de. 2 bölgede kentsel dönüşüm çalışması yapıyoruz faal bir şekilde. Ekiplerimiz faal bir şekilde çalışıyorlar. Tabi bizde kentsel dönüşüm önümüzdeki yıllarda da bizim sektör için önemli bir etken olacak o yüzden tabiki bulunucaz. Burada tabi bizim ana düşüncemiz katma değer oluşturabilecek hem dönüşümüne hem de kentin gelişimine katma değer oluşturabilecek bölgelerde olmayı tercik ediyoruz. O yüzden merkezi yerlerde bu tür fırsatları değerlendirmek için çalışmalar yapıyoruz.

n: Bunların dışında sıcak baktığınız bölgeler var mı?
İŞu an için fırsatlar geliyor devamlı çok yoğun teklifler geliyor. İş geliştirme departmanı onları inceleyip eliyorlar. Hani fırsat gelen olursa önümüzdeki günlerde şey şu an için ama hani 2 bölgede de büyük. Sarıyer’de 55 dönümlük bir yerle ilgileniyoruz. Ataşehir’de de 80 hani 2 tane büyük alanda ilgi çalışmalarımızı sürdürüyoruz görüşmelerimizi birebir.

n Peki prim beklentileriniz nedir 2015 sonunda yani Batışehir ne kadar prim yapar? İlk günden bugüne kadar?
Şimdi çok iddialı bir şey söylemeyeyim ama Batışehir’de ilk günden bugüne yüzde 200 prim yapacak müşterisi var.

n Peki ne gibi artıları var Batışehir’in? Yüzde 200 prim yapabilecek nasıl artıları var?
 Bir kere lokasyon farkı var. İşte artık üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, şehir biliyorsunuz artık kuzeye taşınıyor ve Batışehir bir bakıma İstanbul’un o bölge İstanbul’un giriş kapısı haline gelecek. Yani üçüncü köprünün bağlantı yollarının şu an faal inşaatları devam ediyor. Batışehir’in arkasında şu an da görüyoruz biz.
Onun dışında tabiki mimarimizde de iddialıydık yani böyle büyük bir projeyi hani birbirinden farklı birbirinin tekrarı olmayan toplu konut esprisi değil daha böyle mimarlık tarafı güçlü olsun diye düşündük. Farklı fonksiyonları olması, herbiri birbirine artı bir değer kazandırıyor ve onlarca müşterimiz var ki hem ev hem ofis aldı. Kendi evini, işini, çocuğunun okulunu falan çok ciddi şekilde sabah akşam dikkat ediyorum öğrenciler sıraya giriyor yani çok büyük ayrıcalıkları var. Zaman faktörü ve masraf faktörü var bir taraftan. Herşeyden önce zaman birde onun dışında tabiki emlak konut güvencesi çok önemli bu da bir gerçek

Batışehir projesiyle Batı’ya göçü başlatan Ege Yapı durmak bilmiyor. Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ile emlakeki.com olarak, hem Batışehir’I hem de gelmiş geçmiş tüm projelerini konuştuk…

n Ege Yapı Group’un kuruluş hikayenizi bize anlatabilir misiniz?
Ben zaten inşaat mühendisiyim. İnşaat üzerine üniversite eğitimin aldıktan sonra yaklaşık 10 yıl profesyonel çalışma hayatım oldu. Bunun akabinde artık kendi ayaklarımızın üzerinde durma niyetiyle Ege Yapı’yı kurduk. Bu da bir 10 yıl önceydi. Süreç içinde sektördeki fırsatları, imkanları değerlendirerek bugünkü noktaya geldik. Şu an yaklaşık 3 bin civarında istihdam sağlayan, 200’e yakın beyaz yakalı olan bir grup haline geldik.

n Grubunuz bünyesinde başka şirketler de var mı mevcut olan?
Var tabi. Ege Yapı, zaten amiral gemisi. Onun dışında İz yapı diye bir şirketimiz var. Bunların haricinde merkeze bağlı Irak’ta ve Suudi Arabistan’da şubelerimiz var.

n Büyük bir şehir olan Batışehir nasıl oluştu?
Batışehir’in doğuşu şöyle; brüt 240 bin metrekarelik bir arazi ihalesini kazandıktan sonra isminden müstesna bu kadar büyük olmalıydı. O zaman zaten Türkiye’nin en büyük projesiydi belki hala daha öyle. Gerçekten Anadolu’da küçük ölçekli bir ilçe nüfusuna denk gelen bir yer neredeyse. Şu an 15 bin kişinin yaşayacağı bir proje oldu. Biz Batışehir’de 7 tane fonksiyonu birleştirdik. Öyle bir şey olmalıydıki orada yaşayan bir insan her türlü ihtiyacını karşılamalı. Buna okul, market, park ve bahçe de dahil. Farklı ölçülerde konutlarımız, rezidanslarımız, ofislerimiz var. A plus(+), A segmentine, B segmentine hitap eden, otelimiz, alışveriş alanlarımız, sosyal alanlarımız var. İsmine, büyüklüğüne ve şanına yaraşır bir proje olsun istedik. Doğa Koleji de açıldı. Otelimiz, Türkiye’ye ilk kez giren Sheraton Four Points olacak. Konutlar noktasında birinci etabı teslim ettik. İkinci etabın teslimleri başladı.

n Aidatlar ne kadar olacak?
Bu noktada çok iddialıyız. Ortalamaya 1.6 lira gibi bir oran geliyor aidata ki, bu bizim en iddialı olduğumuz bölüm. Şu an gerçekten emsalleri ile karşılaştırıldığında rakibi azdır diye düşünüyoruz açıkçası. Şu an için zaten biz projeyi bitirdik. Geriye kalan 2 yıl süresince de bütün yönetimi direct biz yönetiyoruz. 2015 sonuna kadar da bu projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. Bunu nasıl başardık da  iki nokta var. Bir tabi projenin büyüklüğü. İkincisi tabi biz kar amaçlı yapmıyoruz bunu. Tamamen profesyonel kadroları kurduk ve bizim müşteri hizmetleri departmanımız yönetiyor. Bunun için masraf talep etmedik. Tamamen orada bildiğimiz klasik site yönetim organizasyon yapısını oluşturduk ve biz aidat noktasında da iddialıyız yani.

n Son durum nedir projede?
Batışehir Loca’nın lansmanını yaptık. Onun satışları devam ediyor. Yaklaşık 123 tane dükkanımız var. Sonbaharda da dükkanların satışı, kiralama işlemlerini bitirmeyi hedefliyoruz.

n Toplam yatırım nedir Batışehir’de?
Toplam yatırımımız KDV dahil 900 milyon TL civarı.

n Metrekare fiyatları nasıl?
Metrekare fiyatı konut kısmında 4bin 200-4bin 500 TL civarında değişiyor tabi şerefiyeye göre. Rezidans tarafında da 5bin-5bin 500 civarlarında değişiyor. Ofilerde de 6bin-6 bin 500 TL.

n: Peki satışlar nasıl?
Satışlarımız iyi. Daha lansmanda çok iyi bir başarı sağlamıştık. Lansman öncesi hatta 800 konut satmıştık. Şu an yani şöyle söyleyeyim satışa çıkardığımız  kısımlarda satış oranımız yüzde 75 civarındadır.

n Yabancı yatırımcıların ilgisi nasıl?
Kanada vatandaşları da geliyor, Avrupa vatandaşlarına satış yapıyoruz, Körfez’e, Orta Asya’ya satış yapıyoruz.

İşte Ege Yapı'dan yeni projeler
n: Arsa yatırımlarınız var mı?
İ: Kağıthane’de bir projemiz olacak. 60 bin metrekare bir arazide karma proje planlıyoruz. Devam eden bunun dışında işte Kartal’da ofis oalrak İspark, rezidans olarak Pega Kartal var. Fatih’te Emlak Konut’la hasılat paylaşımlı aldığımız konsorsiyum şeklinde bir karma projemiz var. Bir de Beylerbeyi’inde butik bir ofis projesi işimiz var. Toplam yatırım bedelleri de 700 milyon TL.

n Bu kadar proje arasında nasıl dinleniyorsunuz?
Biri 17, diğeri 13 yaşında bir kızım bir de oğlum var. pazarlarım onlara aittir. Elimden geldiğince yurtdışına seyahat etmeye çalışıyorum. Bir taraftan mesleki olarakta kendimizi geliştirmemiz için faydası oluyor. Sosyal sorumluluk derneklerinde faaliyet gösteriyoruz. İstanbul Genç Girişimciler Yönetim Kurulu Başkanlığı devam ediyor.

n  Peki sektör olarak zorlandığınız yerler nelerdir?
Bir şey söylememiz lazım tabi. Büyükşehirlerde arsa üretimi zor biliyorsunuz. Arsa sonuçta bizim ham maddemiz. Nasıl sanayici ne üretiyorsa mesela mobilya üreten ahşap olursa bu mobilyayı yapabiliyor. Bizim içinde arsa bizim hammaddemiz.

Arsa gelişimi ne kadar kolay olursa, maliyetleri ne kadar ucuz olursa o kadar son nihai tüketiciye uygun ürün ortaya çıkar. Arsa geliştirme çok önemli. Onun dışında geçen yılbaşı yürürlüğe giren KDV konusu var. İşte yüzde 18 KDV artı arsa değeri  bin tl üzerinde ise(anlaşılmıyor 31:31) kademelendirildi ama tabi bizim İstanbul merkezdeki her yerde 18 KDV’ye giriyor yeni projelerde. Bizim şu an elimizde Kartal’da ve Batışehir projesinde şu an ürünlerimizde2013 öncesi ruhsatlı oldukları için yüzde 1 KDV ile satıyoruz. Tüketici için bir avantaj da budur aslında. Bu evlerdeki stoklar bitince yani 2015’te bunları çok konuşamayabileceğiz gibime geliyor.

Tabi orada bir kentsel dönüşüm KDV avantajı olacak. Zaten bende onu bir bakıma hükümetimiz bir taraftan kentsel dönüşümü teşvik etmek için de böyle bir şey yaptı diye de düşünüyoruz. Ama bu fırsatları yatırımcı için değerlendirmesi lazım. Etkenlerden değil çünkü nihayetinde bir anda yüzde 17’lik bir maliyet artışına sebebiyet verecek yatırımcı için. Tabi arsa ve vergi yüklerinin hafifletilmesi sektörün hızlanması için yani zaten ekonominin işte büyüme oranlarımızı artırmamız lazım 2023 hedefine ulaşmak için. Bu büyüme oranlarının üzerine çıkmamız lazım. Bunlarda da inşaat sektörü en önemli dinamiklerden biri olacaktır kesinlikle.

n O zaman şunu diyebilir miyiz eldeki stoklar bitince otomatik olarak bütün herkes zam yapacaktır?
Doğal olarak bir zam olacaktır.  Hani yüzde 17 gibi bir zam. Tabi onu bir kısım absorve edecektir. Hepsi aynı anda onu birebir yansıtmayacaktır. Zamanlama o bir süre sonra o eldeki yüzde 1 KDV’li projelerdeki evler.. 2015 ortalarına veye işte o ekonominin gidişine göre bir şey ama kesinlikle bir fırsat barındırdığına inanıyorum yani. Bu KDV’nin maliyetinden faydalanmak isteyenlerin acele etmesinde fayda var.

n Aynı şekilde Suudi Arabistan’da ve Irak’ta da projeleriniz var.
Suudi Arabistan’da yok Irakta. Suudia Arabistan’da şu an pazar araştırması yapıyoruz. Orada şirketimiz kurulu da daha bir faaliyetimiz yok. Türkiye’de özellikle taahhüt işi yapıyoruz özel sektöre. Otel gibi üst düzey hani hem bilgi know-how birikim ihtiyacı olan, hem de anahtar teslim projeler yapıyoruz.

Shangri la otel onlardan biriydi. Yine devamınında da şu an yine aynı grubun Samsun’da Sheraton Otel’ini yapıyoruz taahhüt olarak. Bunu dışında da endüstriyel alanda taahhüt hizmetlerimiz var Irak’ın güney bölgesinde. Endüstriyel petrol boru hatları işte hangar binaları, depolar gibi daha endüstriyel taahhüt işlerimiz var.

Taahhüt alanını daha böyle mücadele veren prestijli işlere şey yapıyoruz. Çok amiral gemimiz gayrimenkul geliştirme ana hedefimiz o gayrimenkul geliştirme. Suudi Arabistan’da dediğim gibi orada şubemiz var. Ama nihayetinde bizim Suudi Arabistan’da bahsettiğimiz Türkiye’de de Kartal’da bir projeyi işte Suudi Arabistan’dan El khan holding diye bir holding ile beraber hasılat paylaşımı olarak yapıyoruz. O grupla beraber başka fırsatlar da kovalıyoruz. İş birlikteliklerimiz var. Onun dışında yine körfezden uzakdoğudan, Amerika’dan da fon veya işte gayrimenkul geliştirici olarak çeşitli gruplar var. Onlardan da görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’de gayrimenkul pazarına her geçen gün bilhassa bu işte konut tarafını merak ediyorlar işin.

n Irak’taki iş hacmi ne kadardır?
İIrak’ta şu an faal olan iş hacmi 100 milyon doların biraz üzerinde.

n Peki fonlardan bahsettiniz hiçbir fon ile ortak olmayı düşünüyor musunuz ve ya böyle bir istek var mı?
 Şu an talep var ama kısa vadede öyle bir düşüncemiz yok. Daha çok farklı modeller üzerinde konuşuyoruz. Daha farklı yani proje bazlı farklı modeller üzerinde konuşuyoruz.

n Peki bu konuştuğumuz modeller ne kadarlık bütçelere sahiptir?
 200-300 milyon dolarlık küçük ölçekli, biliyosunuz fonlar çok küçük ölçeklidir. Orta ve üstü fonlara girmiyor.

nAmerika’mı yoksa?
 Amerikalı var. Uzakdoğulu var. Türkiye’de ofis açmış durumdalar ve ya bir yetkili atamış durumdalar. Her geçen gün artacağına inanıyorum ben yani. Daha da çok gelecekler yani. Onların gelmesi ile beraber müşteriler de gidecekler. Bir de o Türkiye için çok ciddi (vasıf diyor sanırım ama tam anlaşılmıyor 10:17). Körfezdeki, uzakdoğudaki grupların da kendi, işte bir dönem kuzey avrupalılar çok geldiler. Onlarla çok görüştük . Orada ki model biraz daha farklı olduğu için Türkiye çok şey olmadı ama hani bunlar daha ileriki dönemde müşterilerini de getirecekler. Kendi datalarına getiricekler sonuçta çok ciddi bir datası var yani.

n Kentsel dönüşüm son dönemde oldukça gündemde. Fikirtepe vs. gibi bir çok bölgede sirayet ediyor. Ege yapı kentsel dönüşümün bir ucuna giriyor mu?
Kentsel dönüşümde şu an da 2 bölge de çalışıyoruz. Bir Ataşehir’de bir de Sarıyer’de. 2 bölgede kentsel dönüşüm çalışması yapıyoruz faal bir şekilde. Ekiplerimiz faal bir şekilde çalışıyorlar. Tabi bizde kentsel dönüşüm önümüzdeki yıllarda da bizim sektör için önemli bir etken olacak o yüzden tabiki bulunucaz. Burada tabi bizim ana düşüncemiz katma değer oluşturabilecek hem dönüşümüne hem de kentin gelişimine katma değer oluşturabilecek bölgelerde olmayı tercik ediyoruz. O yüzden merkezi yerlerde bu tür fırsatları değerlendirmek için çalışmalar yapıyoruz.

n: Bunların dışında sıcak baktığınız bölgeler var mı?
İŞu an için fırsatlar geliyor devamlı çok yoğun teklifler geliyor. İş geliştirme departmanı onları inceleyip eliyorlar. Hani fırsat gelen olursa önümüzdeki günlerde şey şu an için ama hani 2 bölgede de büyük. Sarıyer’de 55 dönümlük bir yerle ilgileniyoruz. Ataşehir’de de 80 hani 2 tane büyük alanda ilgi çalışmalarımızı sürdürüyoruz görüşmelerimizi birebir.

n Peki prim beklentileriniz nedir 2015 sonunda yani Batışehir ne kadar prim yapar? İlk günden bugüne kadar?
Şimdi çok iddialı bir şey söylemeyeyim ama Batışehir’de ilk günden bugüne yüzde 200 prim yapacak müşterisi var.

n Peki ne gibi artıları var Batışehir’in? Yüzde 200 prim yapabilecek nasıl artıları var?
 Bir kere lokasyon farkı var. İşte artık üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, şehir biliyorsunuz artık kuzeye taşınıyor ve Batışehir bir bakıma İstanbul’un o bölge İstanbul’un giriş kapısı haline gelecek. Yani üçüncü köprünün bağlantı yollarının şu an faal inşaatları devam ediyor. Batışehir’in arkasında şu an da görüyoruz biz.
Onun dışında tabiki mimarimizde de iddialıydık yani böyle büyük bir projeyi hani birbirinden farklı birbirinin tekrarı olmayan toplu konut esprisi değil daha böyle mimarlık tarafı güçlü olsun diye düşündük. Farklı fonksiyonları olması, herbiri birbirine artı bir değer kazandırıyor ve onlarca müşterimiz var ki hem ev hem ofis aldı. Kendi evini, işini, çocuğunun okulunu falan çok ciddi şekilde sabah akşam dikkat ediyorum öğrenciler sıraya giriyor yani çok büyük ayrıcalıkları var. Zaman faktörü ve masraf faktörü var bir taraftan. Herşeyden önce zaman birde onun dışında tabiki emlak konut güvencesi çok önemli bu da bir gerçek