Konut Haberleri
01 Oca 2016 17:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:57

Bunun tek sebebi arsa!

Yüksek binaların nedeni ortaya çıktı. Arsa sıkıntısı çeken yatırımcı çareyi binayı yükseltmekte buldu

Bunun tek sebebi arsa!
Yüksek binaların nedeni ortaya çıktı.Yüksek binaların bir furyaya dönüşmesi, 2000’de dokuz yeni gökdelen inşaatıyla başlıyor ve sadece 2014’te 19 yeni gökdelenin göğe yükselmesiyle zirveye ulaşıyor. Şu an 140 metreyi aşan gökdelen sayısı 56’yı bulmuş durumda. Üstelik 2017’de Türkiye’nin en yüksek gökdeleni Sapphire’i geçecek altı proje inşa halinde. Ayrıca iki yıl sonra 140 metre üzeri 20 bina daha bu stoka ilave edilecek. Gökdelen furyasının en büyük nedeni  belediyelerin daha fazla yüksek imar hakkı vermesi ve müteahhit ile mimarların bina yapma bilgi ve teknolojisine daha rahat ulaşması. Colliers InternationaF'dan Kerim Cin, "Kent merkezinde özellikle Özelleştirme İdaresi mümkün olduğunca daha fazla gelir elde etmek için arsa fiyatlarını yüksek tutmaya çalışıyor. Bunun karşılığında yüksek imar izinlerini daha rahat veriyor" diyor. Buna finansman kaynaklarına rahat ulaşmayı da eklemek gerekiyor.

Finansman kaynaklarına uygun imkanlarla ulaşmak müteahhitlerin bu bakımdan elini rahatlatıyor, özellikle kent merkezlerindeki ofis binalarında katlar yükseldikçe satış fiyatı yüzde 20'lere varan oranda artıyor. Fakat gökdelen trendi sadece kent merkezi ve ofis binalarında görülmüyor. Kent dışında kalan konutlar da bu trende ayak uydurmuş durumda. "Genelde belediyeler de konutlarda yüksekliğini sınırlamıyor. Çünkü vergiler üzerinden gelir yaratmak istiyorlar" diyor Cin.

Şu ana kadar yüksek bina yapanlardan önce çıkanlar Varyap ve Ağaoğlu. Yakın gelecekte de bu trend devam edecek zira arsa fiyatları hala yüksek ve düşmüyor. Dolayısıyla müteahhitler kar elde etmek için daha fazla baskı altındalar ve daha fazla alan yaratmaları gerekiyor. Hem de İstanbul coğrafi alan açısından çok dar bir şehir olduğundan, şehir plancıları da dikey yükselmeyi yürüyüş alanı, park, yol yaratma açısından avantajlı görüyor. Mevcut alanlara ilaveten gökdelen inşaatının ileride yoğunlaşabileceği yeni alanlar ise Çin'e göre üçüncü havalimanın yanında yer alan ticari alan yapım projesi Airport City (Burada bir ticari alan ayrılmış durumda fakat konsepti henüz belli değil) ile TEM aksı.