Yurtdışı-Yabancı Yatırım
26 Haz 2014 09:18 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:20

Bunun burada ne işi var?

Oldukları yerde olmamaları gereken yapılar... Bazen, hiç beklenmedik bir yerde karşımıza çıkan şeyler bizi hayrete düşürebiliyor, “Bunun burada ne işi var?” diyebiliyoruz.

Bunun burada ne işi var?
Az sonra göreceğiniz yapılar da, mimarilerinden çok, ait oldukları yerle çeliştikleri için bu listeye girdiler.


İŞTE OLDUKLARI YERDE OLMAMASI GEREKEN YAPILAR...

Texas’ta çölün ortasında bir Prada mağazası

2005 yılı Texas’ın, Prada Marfa mağazasıyla tanışma yılı oldu. Bunda ne var diyebilirsiniz. Burada ilginç olan, mağazanın Dallas ya da San Antonio gibi Texas’ın büyük şehirlerine değil, çölün ortasında Route 90'nın üzerine kurulmuş olması.

Elmgreen ve Dragset adlı İskandinav tasarımcılar tarafından, insanların lüks merakını eleştiren, kendi tabirleriyle ‘mimari bir pop-art eseri’ olarak 1 Ekim 2005'te açıldı.O yılın sonbahar koleksiyonuyla donatılan ve Miuccia Prada’nın kendi tasarımlarının da bulunduğu mağaza Beyonce gibi ünlüler tarafından ziyaret edilmişti.

Hiçbir zaman resmi olarak açılmayan mağaza, 4 Ekim 2005 günü saldırıya uğradı. İçeriye giren hırsızlar, çoğu ayakkabı modellerinin sağ teki olmak üzere, pek çok malı çalarak kaçtı.Tadilata giren mağaza daha sıkı bir güvenlik sistemiyle donatılmış olsa da, ileriki yıllarda bir kez daha hırsızların adresi oldu.

Karayolları İşletmeleri’nin, Prada mağazasını izinsiz reklam yaptığı gerekçesiyle kapatmak istemesi tepki çekmiş, sosyal ağlarda imza kampanyaları başlatılmıştı.

Seattle’daki Lenin heykeli
Amerika Birleşik Devletleri ve Komünizm, yanyana gelemeyecek iki kelime olarak bilinir. Bundandır ki, Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in heykelinin bir Amerikan şehrinde bulunması kadar garip bir şey olamaz. Heykelin hikayesi ise oldukça ilginç.

Moynak’ta balıkçı tekneleri çölde çürüyor
Dünyanın en ilginç yerlerinden biri Özbekistan’ın Moynak kentinde yer alıyor. “Bu balıkçı tenkeleri çölün ortasında ne arıyor?” dedirten Moynak, bir zamanlar nüfusu onbinleri bulan bir balıkçı limanıydı. Aral Gölü’nün kıyısında bulunan Moynak bugün göl kenarından 88 kilometre içeride bulunuyor.  Şehrin girişinde yer alan ve bir balığın resmedildiği “Moynak’a hoş geldiniz” tabelası ise bir korku filmini andırıyor.

Petrobras viyadüğü

Brezilya’daki Amazon ormanlarında yer alan Petrobras viyadüğü görenleri hayrete düşürüyor. Yerden 40 metre yükseklikte, 300 metre uzunluğunda iki ucu açık viyadük, 1960 ve 70'lerde Rio – Santos otoyolunun bir parçası olarak inşa edilmeye başlanmış ama hükümet son anda yolu başka bir yerden geçirmeye karar verince terk edilmiş. Yıllar boyunca doğa görevini yaparak viyadüğün etrafını yüksek ağaçlarla çevirmiş. İşin matrak tarafı, ormanın ortasında tek başına kalan viyadüğe arabayla ulaşılamıyor oluşu.

Karayiplerde bir Bavyera kasabası

Venezuela’da bulunan Colonia Tovar kasabası “Karayiplerin Almanya’sı” olarak bilinir. Bir Bavarya dağ kasabasını andıran Colonia Tovar, Alman mimarisine ve Alman mutfağına sahip. Peki Venezuela’nın ormanlık bölgelerinde böyle bir kasabanın ne işi var?Manhattan’daki kır evi

New York’un Manhattan bölgesinde, gökdelen dışındaki binalar, yine nispeten yüksek ve tuğladan yapılarıyla tanınır. Ama Manhattan’da tarihe ışık tutan öyle bir bina var ki, görenleri hayrete düşürüyor.

19. yüzyılda yangınları önlemek için New York belediyesi tarafından yasaklanan ahşap evlerden geriye kalan, 203 Doğu 29. sokaktaki ahşap kır evi, türünün tek örneği. Kırsal alanda, ormanların içinde, filmlerde görmeye alışık olduğumuz evin geçmişi ise gizemini koruyor.