Konut Haberleri
24 Eki 2015 12:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:38

Bunları yaparak evinizi ısıtın

Isınma masraflarının cebinizi yakmaması için, doğru yalıtım ve dekorasyon çözümlerini deneyin

Bunları yaparak evinizi ısıtın
Standartlar gereği günümüz projeleri, dış ve iç cehpe yalıtımları enerji tasarrufu sağlayacak şekilde uygulanıyor. Ancak 10 yaş veya daha eski yapılar için yalıtımı olmayan dış cephe, eski pencere ve kapı doğramaları, arızalı radyatörler, kötü ısı tesisatı...Bunların sadece biri yüzünden eviniz verimli ısınmıyor olabilir. Bu da size kış olunca hem enerji hem de para kaybettiriyor. Yaşam alanlarında, elektrik ve su gibi zaruri bir ihtiyaç olan ısınma, birkaç akıllı fikir sayesinde size ekonomik bir yük olmaktan çıkıyor. Isınma masrafından tasarruf etmenin birçok yolu var.

Isınma tesisatını kontrol edin!

Kapı ve pencere gibi noktalarda sıcak hava kaçaklarının yerlerini tespit edin. Isınma tesisatını kontrol edin; radyatörler verimli yanıyor mu? Doğal gaz tesisatınız için kontrol ve bakım yaptırın. Servis masrafı, tesisatta bir sorun varsa zaten sonradan alacağınız verimle faturada kendini amorti edecektir.

Eski pencerelerinize bant çekin

En basit ve en ekonomik yöntemlerden biri de eskimiş pencere doğramalarınızdan kaybettiğiniz ısıyı kesmek için kullanacağınız bantlardır. Isı tasarrufu için pratik ve mevsimsel bir çözüm olan bu bantları yapı marketlerde bulabilirsiniz. Pencere çerçeveleri duvara iyi yerleştirilmediyse de ısı kaybı yaşanır. Silikon ile bu boşlukları kapatabilirsiniz. Ancak uzun vadede, doğramalarınızı günümüz teknolojisi çift cam sistemleriyle değiştirmek daha ekonomik olacaktır. Özellikle yaz aylarında ev sahibi olanlar, bu tip detayları gözden kaçırabilir. Yazın hoşunuza giden o ahşap doğramalar, havalar soğuyunca size dert olmasın.

Kombinizi programlayın

Kombinizi evde olmadığınız zamanlarda kapalı tutmanız size yeterli bir tasarruf getirmeyebilir. Isı seviyesi ayarlanabilir kombiler, evde belirli zamanlarda ısı derecesini açıp kapatabilmenize olanak sağlar. Belirli gün veya saatlerde ısıyı düşük tutmanız tasarrufu beraberinde getirecektir.

Elektrikli ısıtıcılar

Odaların veya evin konumu ile yaşadığınız bölgenin hava şartları sebebiyle, tüm önlemleri alsanız da evin her odasını ısıtamayabilirsiniz. Evde bir elektrikli ısıtıcı bulundurmak bu anlamda pratik ve sıcak bir çözüm olabilir. En çok verim sağlayan ve enerji tasarruflu olan modeli bulmak ise size kalıyor.

Isı yalıtımınızı kontrol edin

Evinizin dış cephesine ısı yalıtımı iyi yapılmamışsa, kendi daireniz için çözümler üretebilirsiniz. Yapı market ya da nalburlarda bulabileceğiniz yalıtım malzemelerini araştırın. Avrupa standartlarına uygun malzemeler edinin; ısı yalıtım malzemeleri en az 8 cm kalınlığında olmalı. Uygulamak için bir ustadan destek alabilirsiniz. Çatı veya bodrum katında yaşıyor ve üşüyorsanız; taş yünü ya da polistren köpükleri yalıtım malzemesi olarak kullanabilirsiniz.