Sektörel
27 Haz 2013 13:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:29

Bulgaristan’da Osmanlı'dan kalma 4 cami restore edildi

Bulgaristan´da Osmanlı döneminden kalma 4 cami Bursa Büyükşehir Belediyesi ve hayırsever işadamlarının katkısıyla restore edildi

Bulgaristan’da Osmanlı'dan kalma 4 cami restore edildi
Bursalı hayırsever işadamları tarafından restore edilen Bulgaristan´daki Osmanlı dönemine ait Kırcaali´deki Yoğurtçular Köyü, Rudozen Bölgesi´ndeki Çepentsi, Varna´daki Sonave (Sandıklı Köyü) ve Sloveykova (Damlalık) camileri törenle hizmete açıldı.
 
Camilerin açılış törenlerinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkan ülkelerinde restorasyon ve düzenleme çalışmalarıyla Osmanlı’ya uzanan tarihi ve kültürel mirasın geleceğe taşındığını söyleyerek, “Bölgeye yaptığımız yatırımlar nedeniyle Bursa, Türkiye ile Balkanlar arasında köprü oldu. Eski dönemlerin aksine, artık tüm gittiğimiz toplantılarda sadece Türk bayrağı açılır oldu. Balkanlar´ın her köşesinde, çok büyük bir Bursa ve Türkiye sevgisi oluştu” dedi. Bursa´nın Balkanlar´da birçok iz bıraktığını dile getiren Başkan Altepe, “Balkanlar bizim bir parçamız. Burada Bursa´nın tüm renkleri var. Burada kendimizi bir yabancı gibi hissetmiyoruz. Burada Osmanlı döneminden kalma birçok anıtsal yapı var. Bu yapıların çoğu yok olmuş ya da harabe durumdaydı. Şimdi tek tek ayağa kaldırmanın gayretindeyiz” diye konuştu.
 
Başkan Altepe ile beraberindeki işadamları, açılışı yaptıktan sonra Yoğurtçular Köyü Camii´nde cemaatle birlikte öğle namazını kıldı. Ardından Çepentsi Camii´nin açılışını yapan Bursa protokolü, burada da ikindi namazını kıldı. Çepentsi Camii´nin açılışı öncesinde yöresel kıyafetler giymiş Pomak kızları, Başkan Altepe´ye geleneksel köy ekmeği ile bal takdim etti. Ardından, sırasıyla restorasyonu tamamlanan Varna´daki Sonave (Sandıklı Köyü) ve Sloveykova (Damlalık) camileri hizmete açıldı.
 
Açılışı yapılan Yoğutçular Köyü Camii’nin bulunduğu yer, eski Bulgaristan Başbakanı Todor Jivkov döneminde isim değiştirmelerle başlayan Türk ve Müslüman topluluğunun ilk direnişi başlattığı nokta olması nedeniyle önem taşıyor. Direnişte 17 aylık Türkan bebek annesinin kucağında şehit edilmişti. 26 – 27 Aralık 1984 tarihlerinde gerçekleşen olaylarla ilgili caminin de bulunduğu alanda her yıl anma törenleri düzenleniyor.