Ekonomi
16 Ağu 2015 10:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:06

Bu yıl buğdaya doyacağız

Tarım Kredi’nin soğuğa dayanıklı yeni ekmeklik buğday çeşidi Glosa, Trakya Bölgesi’nde dekar başına ortalama 890 kilogram verim rakamlarını yakaladı.

Bu yıl buğdaya doyacağız
Tarım Kredi şirketi TAREKS’in tescil ettirdiği ekmeklik buğday çeşidi Glosa, çiftçinin yeni gözdesi olacak. Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, şunları söyledi:

“Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın ekilen ve çiftçi tarafından beğenilen, piyasada yüksek fiyatla alıcı bulan bazı çeşitlerin kıştan ve olumsuz şartlardan etkilenmesine rağmen Glosa çeşidimiz, olumsuz iklim koşullarından etkilenmemiştir. Sert kış koşulları ve aşırı yağışlara rağmen Glosa’yla dekar başına Konya’da 700, Çorum’da 600 kilogram verim alınırken, verimde en yakın çeşitler ortalama 400-500 kilogramda kaldı.”
Glosa’nın Tarım Bakanlığı’nın 2011-2013 yıllarında Trakya’da yaptığı resmi tescil denemelerinden de başarıyla çıktığını dile getiren Güvendi, şunları söyledi:

“Bölgede en yaygın ekilen çok sayıda çeşidi geride bırakarak dekarda 890.7 kilo ortalama verim ile ilk sırada yer aldı. Glosa’nın verimi, kontrol amaçlı denemede yer alan çiftçi tarafından yaygın olarak üretilen standart çeşitler verim ortalaması olan dekar başına 791 kilonun yüzde 13 üzerine çıkıldı. Denemelerde dekar başına en yüksek 1041 kilo verime ulaşıldı. Ar-Ge çalışmalarıyla ülkemize kazandırdığımız Glosa aynı zamanda Romanya’da ekmeklik buğday üretim alanlarının yüzde 35’ini oluşturmakta. Glosa’ya bu yıl Trakya ve İç Anadolu’da yoğun talep oldu ve ihtiyacın, ancak bir kısmı karşılanabildi. Önümüzdeki yıl çiftçilerin ihtiyacının tamamının karşılanması yönünde üretim programı planlayarak, çalışmalarımıza hız verdik.” 
Üreticilerden ilk yılında gelen 450 ton talebin 110 tonunu karşılayabilen TAREKS, gelecek yıl için üretim hedefini 1000 tona çıkardı. Talep artışının devam etmesi halinde ise üretim hedefi 10 bin ton olarak tespit edildi. Glosa, kışlık, orta boylu, yatmaya karşı dayanıklı, kılçıklı, beyaz başaklı ve başaklanma zamanı erkenci bir tohum olarak biliniyor.