Ekonomi
24 Haz 2014 11:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:19

Bu siteden alışveriş yapanlar dikkat!

Kredi kartına taksit sınırlandırması fırsatçılara yeni iş kapısı oldu. Kurduğu internet sitesi ‘Taksitbank’ ile BDDK’nın taksit sınırlamasını aşan Şahin Ciner adlı kişi yaptıkları işin yasalara uygun olduğunu iddia etti. Oysa BDDK’dan izin almadan ‘banka’ ismini bile kullanmak yasak.

Bu siteden alışveriş yapanlar dikkat!
Ekonomi yönetiminin iç tüketimi kısmak amacıyla yürürlüğe aldığı kredi kartında ‘taksit yasağı’ bazı fırsatçıların iş kapısı oldu. Bunlar içerisinde internet üzerinden hizmet veren biri var ki, adının da verdiği hizmetin de bankadan hiçbir farkı yok.

Taksitbank’ adıyla kurulan internet sitesi, müşterilerine elektronik ve beyaz eşya ürünlerinde taksit imkanı sunarak, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartına taksit sınırlamasını devre dışı bıraktı. Taksitbank, internet sitesinde önerdiği markalardan sipariş verilen ürünleri peşin satın alıyor, müşterisine belli bir faiz karşılığında taksite bölüyor. Taksitbank, internet üzerinden adeta bankacılık yapıyor.

‘Yasa dışı işlem yapmıyoruz’

Oysaki Bankalar Kanunu’na göre, BDDK lisansı olmadan marka ismi dahi olsa ‘banka ismi’ kullanmak ve bu yönde hizmet vermek kesinlikle yasak. Cezası da 3 yıla kadar hapis. Konuyla ilgili STAR’ın sorularını yanıtlayan taksitbank.com.tr’nin kurucusu Şahin Ciner, yasalara aykırı bir işlem yapmadıklarını söyledi. Ciner “İnternet üzerinden banka ismini kullanan birçok site var. Ticari isminiz banka değil ise bu bir sorun yaratmıyor. Ayrıca uyguladığımız yöntem yasalara da aykırı değil. Yalnızca vatandaşa taksitle ürün satıyoruz” dedi. Belli başlı markaların sitede yer alması konusunda ise Şahin Ciner “Biz o markaları öneriyoruz. Yoksa kendileri ile bir işbirliğimiz yok” dedi. Ciner takiplen.com ve sahiplen.com gibi internet sitelerinin de kurucusu. Daha önce Ciner, internet sitelerinin tanıtımı amacıyla yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine işadamı Turgay Ciner’in akrabası olduğunu da söylemişti.

Tepki görünce markaları kaldırdı

Sitenin müşterilerini yönlendirdiği markalar arasında yer alan N11.com, konuyu STAR’dan öğrendi. N11.com yöneticileri, siteyle hiçbir bağlantılarının olmadığını söyledi.  N11.com Güven Yönetimi Merkezi Bölümü Müdürü Avukat Emre Berk, yaptığı açıklamada “Bizim herhangi bir anlaşmamız ve bağımız kesinlikle bulunmamaktadır. Adımızı ve logomuzu kullandıkları için bir uyarıda bulunduk ve siteden kaldırdılar“dedi. Yine sitede yer alan başka bir teknoloji marketi yöneticisi de “Bir anlaşmamız” yok açıklaması yaptı. STAR’ın haberi hazırlama aşamasında ‘taksitbank’ yöneticileri de internet sitelerinden markaların isimlerini kaldırdı.

3 yıla kadar hapis cezası var

Bankacılık Kanunu’na göre izinsiz bankacılık faaliyetinde bulunmanın cezası ağır. Kanun’un 150. maddesinde “Bu Kanuna göre alınması gereken izinleri almaksızın ticaret unvanlarında, her türlü belge, ilân ve reklamlarında veya kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda banka adını ya da banka gibi faaliyet gösterdikleri izlenimini uyandıracak söz ve deyimleri kullanan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin görevlileri, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, bu işyerlerinin bir aydan bir yıla kadar, tekerrür hâlinde ise sürekli olarak kapatılmasına karar verilebilir” deniliyor.

Sistem nasıl işliyor?

Taksitbank.com.tr adresine üye olunuyor.  Ardından sitenin önerdiği  teknoloji ve beyaz eşya satılan mağaza veya internet sitesinden ürün seçiliyor. Tam olarak marka ve model çağrı merkezine bildiriliyor. Site peşin para ödeyerek bu ürünü satın alıyor. Müşteriye faiz uygulayarak taksitlendiriyor. Müşteri ödemeyi siteye  taksit şeklinde yatırıyor. Ürün kapıya teslim ediliyor.