Konut Haberleri
30 Mayıs 2014 15:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:08

BU BİR SUÇ DUYURUSUDUR!

Henüz iki gün önce yasalaşan, yeni Tüketici Kanunu'ndaki yasaya göre ruhsatsız bölgelerde konut satmak, ön talep toplamak satış yapmak kesinlikle yasaklandı. Ancak bu durum ne firmaları ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı pek de ilgilendirmiyora benziyor...

BU BİR SUÇ DUYURUSUDUR!
Yeni Tüketici Kanunu'nda yer alan bazı maddeler ev satışlarında flaş değişikleri de beraberinde getirdi. Yeni kanun ile beraber ruhsatsız konut satışları geçtiğimiz çarşamba gününden itibaren yapılamayacak. Bu kanunla ilgili olarak Esenyurt ve Fikirtepe başta olmak üzere birçok bölgede satış işlemlerinin durması gerekiyor.

Ancak Fikirtepe'de durum hiç de böyle değil. Yasa çarşamba günü çıkmasına rağmen bölgedeki birçok firma Çevre ve Şehircilik dahil olmak üzere konu ile ilgili bakanlıklardan hiçbir denetim, uyarı ya da ceza almadıkları için satış ve ön talep toplama işlemlerine devam ediyorlar.

Bazı şirketler bu durumu ön talep toplama ve ruhsat çıkana kadar kapora toplayarak aşmaya çalışırken, sektörün büyük oyuncuları “Bu yasayı sulandırmaktan başka bir şey değil. Ruhsatı olmayan projelere karşı tüketicinin dikkat etmesi gerekiyor” uyarıları yapıyor.

Hukukçulara göre de söz konusu yöntemlerle yasanın arkasından dolaşılmaya çalışılıyor. 

Örneğin; Selimoğlu İnşaat, Vartaş Yapı ve Rochel Yapı şirketleri tarafından kurulan SVR Grup’un hayata geçirdiği Businist Office Fikirtepe’de ortalama metrekare birim fiyatı 4 bin dolardan ön talep toplamaya tam da yasanın çıktığı gün başladı.

Gazete ilanları, televizyon ve internet reklamları son hız devam ederken, satış ofisini aradık. Hala satışa devam eden firmaya yasakla ilgili ne durumda olduklarını sorduğumuzda ise fütursuzca ne Maliye Bakanlığı'ndan ne bölge makamlarından ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan hiçbir uyarı almadıklarını reklamlarına aynen devam edebildiklerine göre sıkıntıları olmadığını söyledi. 

DEĞİL RUHSATSIZ SATIŞ İNŞAATA BİLE BAŞLIYORLAR
Hatta biraz daha ileri gidip önümüzdeki hafta inşaata dahi başlayacaklarını söyleyen firma yetkilileri bu yasağın onları ilgilendirmediğini iddia etti. 

Ancak yeni tüketici yasası özellikle konut ve satışları konusunda vatandaşa oldukça cazip haklar tanırken ortaya çıkan manzara da uygulanmayan yasakların da bir o kadar Resmi Gazete'de işgaliyet başka bir durum öngörmediğidir.

Çünkü bu bilgileri aldıktan hemen sonra aradığımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan konuyla ilgili kentsel dönüşüm dahil olmak üzere hiçbir yetkiliye ulaşamadık. Basın ve halkla ilişkileri de bize prosedürden bahsederek zaman kazanmaya çalıştı...

Hal böyle olunca yasak olmasına rağmen ruhsatsız bölgede konut satarak vatandaşı kandıran firmaları açığa çıkarmak ve yasanın uygulanmadığını göstermek de bizlere düştü.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı ALİ GÜVENÇ KİRAZ

Yeni Tüketici Kanunu ile inşaat şirketleri, müşterilerine ön bilgilendirme formu göstermek zorunda. Burada ruhsat başta olmak üzere proje bilgileri gösterilecek. Daha önceden şirketlerin ofislerinde yapılan satış sözleşmeleri artık geçersiz. Yeni kanunla sözleşmeler sadece noterde yapılacak. Proje teslim edilene dek sözleşmede şerh bulunacak. Bu şerhte hangi daire kim tarafından ne zaman satın alınmış bilgileri yer alacak. Yatırımcıların topladıkları ön talep ya da kaparolar da yasadışı kalacak.